Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щом имаш ядрено оръжие, правиш каквото си искаш: Путинизмът в действие (ОБЗОР - ВИДЕО)

29 септември 2024, 10:00 часа • 2283 прочитания

Щом дадена държава е ядрена т.е. има ядрено оръжие, значи е безмислено да се бориш срещу нея, няма да спечелиш – нека тя да прави каквото си иска с теб. За пореден път официален представител на Руската федерация защити тази позиция за войната в Украйна – в случая това беше руският външен министър Сергей Лавров.

От трибуната на ООН Лавров повтори познатите путинско-кремълски опорки – че Запада използва Украйна, за да воюва срещу Русия (Лавров употреби израза "неонацистки режим") и че съпротивата срещу ядрена държава е безсмислена. В човешката история има вече два категорични примера как ядрена държава губи война и то позорно – САЩ във Виетнам и СССР в Афганистан:

Руският начин на живот при Путин

Припомняме, че именно Русия, заедно с познатите диктатури Беларус, Северна Корея, Иран, Никарагуа и Сирия, опита да провали приемането на Пакта за бъдещето на човечеството и то в основата му за мирно развитие, основано на приети и спазвани от всички отдавна оформени в официални документи принципи – руската гледна точка беше да имало "суверенитет" що се отнася до бъдещото световно мирно развитие. 143 държави обаче се противопоставиха на визията на Путин що е то суверенитет: За спасение на човечеството: ООН прие "Пакт за бъдещето"

Една от последните дипломатически изяви на Сергей Лавров беше етикирана с „опитайте да не се смеете“ - подписано споразумение с Буркина Фасо да не се използват оръжия в Космоса. Какви оръжия има Буркина Фасо, не стана ясно:

На този фон – главният навигатор на Руския тихоокеански флот капитан Евгений Витуюнев почина на 41 години по време на участие в състезание по бягане на дистанция 5-10 километра. Не е ясно каква е причината за смъртта – от Newsweek са опитали да получат коментар от руското военно министерство, но отговор няма. Здравният департамент на Приморски край обаче обяви, че всичко е станало внезапно, а местната прокуратурата съобщи в официалния си канал в Телеграм, че започва разследване – предишният ден всеки от общо 4500 души, взели участие в бяганията, е преминал медицински преглед. Появиха се и видеокадри от дрон как медици опитват да окажат помощ вероятно на военния:

И още – пореден пример какво е държанието спрямо провинили се по някакъв начин руски военни. В случая – за самоотлъчка и защото се е напил, руски войник свършва затворен в клетка, на открито. В разговора, запечатан на долното видео, има дори въпрос към него дали всичко е наред, дали всичко "е добре", защото първо е прекарал един ден на дърво:

Междувременно, в региона на Самара е имало саботаж на мост на жп линия, по която се докарват боеприпаси и оръжие от Северна Корея. Има видеокадри, показващи взрив точно когато товарен влак с цистерни минава по съоръжението. Взривът обаче не е достатъчно мощен, за да срине моста или за да избухне някоя цистерна, но е достатъчно силен, за да нанесе някои щети по конструкцията на моста. Съответно, сега мостът е затворен за движение:

Преди да си тръгне от САЩ, украинският президент Володимир Зеленски даде интервю за приближената до републиканците телевизия Fox News. В него той сподели, че е уверен, че Доналд Тръмп ще подкрепя Украйна, ако пак стане президент на САЩ - Зеленски обоснова позицията на база чутото от Тръмп по време на срещата им в Ню Йорк.

Още: Стотици украински дронове в атака: Пожари в Русия и нов ударен склад за оръжие (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Значимо понижение на бойните действия в Украйна (без Курска област), но интензивността им остава доста висока. За денонощието на 28 септември е имало 165 бойни сблъсъка, което е с 15 по-малко на дневна база. Руснаците поддържат и много високо ниво на бомбардировки с умни авиационни бомби (КАБ) – 124 за деня, но руските артилерийски обстрели са по-малко от 5000 – 4700, сочи сутрешната сводка на украинския генщаб.

Най-горещо остава Покровското направление – 39 отбити руски пехотни атаки, като повече от половината са в районите на Селидово, Николаевка и Мариновка, които са малки селища по фланговете на Селидово. Известният украински телеграм канал "Офицер +" твърди, че Мариновка вече е в руски ръце и че руснаците "пълзят" към Цукурино, което се намира на юг от Селидово. Там е сива зона (т.е. зона на боеве, без контрол от никоя страна), добавя каналът и напомня колко важна точка за отбраната на Селидово е Цукурино.

Интересен факт – в Лиманското направление е имало 22 руски пехотни атаки, като отново украинският генщаб посочва Макеевка като място на боеве т.е. руснаците още не могат да установят пълен контрол в този район. Боеве има още при Невско (руски военен блогър съобщава за украински контраатаки там), Терно, Торско, Билохоривка (Белогоровка) – т.е. села по поречието на реките Жребец и Оскол. В съседното Купянско направление е имало 14 руски пехотни атаки, Табаевка е бил един от районите на боеве – недалеч от река Оскол, като там Пищане е под руски контрол (2 километра източно от Оскол). В дневния обзор на ISW е отчетен руски напредък югоизточно от Глушковка. Непосредствената руска цел в Лиманското и Купянското направление е украинските части да бъдат изтикани на запад от реките Жребец и Оскол.

В Кураховското направление руските пехотни атаки са били 18 – районите на Цукурино и Гирник са основни точки на боеве, руснаците влязоха от север в Гирник преди около три дни. Но във Времеевското направление, което е точно до Кураховското от юг, е имало 16 руски пехотни атаки - руснаците се мъчат да овладеят изцяло южния и северния фланг на Угледар и да го обкръжат. Руски военно-пропагандни телеграм канали твърдят, че всички логистични пътища на украинската армия в Угледар вече са под руски артилерийски обстрел - руската държавна информационна агенция ТАСС, която е изцяло под контрола на Кремъл, казва същото. Украински медии казват, че имало един път, който руснаците все още не са поставили под "огневи контрол". Има и геолокализирани видеокадри, показващи руски напредък при Катериновка, североизточно от Угледар.

За Курска област няма данни да са се случили значими промени в позициите през последните 24 часа - показателен е обзорът на руския военно-пропаганден телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец обаче публикува дълъг анализ за перспективите в това направление. Според него, руската армия се намира във финален етап от подготовката да опита да реализира настъпление в района на Суджа и във Волчанското (Вовчанското) направление, т.е. Харковска област. Машовец обаче смята, че руската армия, която ще тръгне напред в Курска област (най-вероятно по фланговете в района на Суджа), няма да е много по-многобройна от украинските части там. "В момента общата численост на руската армия, дислоцирана в Курск, се оценява на около 40-41 000 военнослужещи, въпреки че, очевидно, се планира да стане най-малко 46-47 000 военнослужещи. "Сега групировката на противника "Курск", действаща в състава на главните сили на руското командване "Север", е нещо като "сборен отряд", набран набързо и от това, което може да бъде сравнително "безболезнено" изтеглено от други направления и участъци", добавя Машовец.

През октомври - ноември, врагът ще може да се съсредоточи в Курското направление до 150-160 танка, някъде до 550-600 единици, може би малко повече бойни бронирани машини (AFV), до 250-260 единици артилерийски системи от всички видове,  добре, и около 170-180 ракетни системи за залпов огън, обобщава украинският военен експерт.

За Харковското направление, Машовец изчислява следното - там има около 46-47 000 руски войници, с 310-320 танка, 880-900 бронирани машини на пехотата, 820-830 артилерийски системи и 135-140 системи за залпов огън. "Очевидно е, че силите и средствата, съсредоточени и разгърнати от руското военно командване в Харковското оперативно направление, са напълно достатъчни за извършване на по-значими по мащаб настъпателни действия, отколкото в Курск. Освен това е очевидно, че десният (северният) фланг на частите на руското командване "Запад" (Първа танкова армия), която действа в посока Купянск, също може значително да допринесе за настъпление в посока Волчанск/Вовчанск - Бели Колодец - Болшой Бурлук - Дворичина. Но всичко това все още не се случва - защо", пита Машовец. Отговорът, според него - на пръв поглед Харковското направление е по-важно за руснаците от Курското, но вече тече прегрупиране и явно Курска област е приоритет в планирането пред Харковска. Руските сили в Курска област се увеличиха с над 10 000 души през септември, по сметки на Машовец, докато в Харковското направление няма някаква значима промяна в това отношение. Украинският военен специалист посочва, че има прехвърляне на руски артилерийски части към Курска област дори от направления като Кураховското и чак от Угледар (20-та мотострелкова дивизия). И заключва, че сега пред руските планиращи в армията и особено пред постоянно месещият им се режим на Путин от политическо ниво стои задача за решаване кое е приоритет и то стратегически.

Още: Много шум, малко полза: Украйна още търси решителна западна помощ (ОБЗОР – ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес