Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще увеличим усилията си за свиване на инфлацията, каза Драги

04 декември 2015, 21:01 часа • 4687 прочитания

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изрази готовност да засили усилията в подкрепа на икономиката на еврозоната и ще доближи инфлацията до 2-процентовата цел.

Говорейки ден, след като разшири програмата си за стимулиране и разочарова пазарите, президентът на ЕЦБ изрази увереност, че без „излишно забавяне” инфлацията ще се върне към желаното ниво.

“Няма съмнение, че ще засилим инструментите си, за да гарантиране, че ще постигнем целите си за ценова стабилност”, каза Драги в реч пред Икономическия клуб в Ню Йорк, предаде AFP.

„Няма ограничение за това колко далеч сме готови да стигнем, , за да постигнем целите си по време на мандата си”, увери той.

В четвъртък ЕЦБ разклати пазарите и смени курса на еврото, след като обяви намаляване на лихвения процент по депозитите от минус 0,2 на сто до минус 0,3 на сто. Чрез стимулите си Банката цели да направи кредитирането по-евтино за компаниите, за да подкрепи растежа в еврозоната, който все още е слаб - едва 0,3 процента през третото тримесечие. Най-вече обаче ЕЦБ се стреми да повиши инфлацията спрямо сегашното равнище 0,1 на сто.

Еврото поскъпна силно след решенията на ЕЦБ.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес