Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се окаже ли Саркози големият печеливш от любовните драми на Оланд?

31 януари 2014, 21:34 часа • 24985 прочитания

Бившият френски президент Никола Саркози проговори по темата за бурния любовен живот на наследника си Франсоа Оланд като знак, че има намерение да се завърне на политическата сцена, предаде БГНЕС.

Саркози се оттегли от обществения живот и се отказа от председателския пост на партията си Съюз за народно движение (СНД), след като през 2012 г. загуби президентските избори от социалиста Франсоа Оланд. По това време стана ясно, че той наистина е бил сериозен в обещанието по време на предизборната си кампания, че в случай на поражение "няма да чуете за мен отново".

Но след като социологическите изследвания в последно време показаха, че подкрепата за наследника му намалява заради тайната му любовна афера, Саркози опипва почвата, за да разбере дали има реалистичен шанс да се завърне на президентския пост през 2017 г. При поредица от грижливо подготвени публични изяви, 59-годишният Саркози беше възторжено приет от своите поддръжници. Той направи серия от загадъчни намеци за завръщане, съдържащи скритото послание, че страната му се нуждае от него.

"Морето винаги се завръща на мястото, на което някога е било", беше последното изказване на Саркози пред репортери, по време на пътуване до пристанищния град на атлантическото крайбрежие Ла Рошел тази седмица в компанията на група политически репортери.

При подобни изяви бившият френски президент се стреми да обрисува апокалиптична картина на Франция, която се намира на ръба на икономическа и социална пропаст заради провала на Оланд да изпълни предизборното си обещание да преобърне тенденцията за увеличаване на безработицата.

"В една демокрация няма нищо по-лошо от лъжи", каза Саркози в Ла Рошел в коментар, в който някои видяха нещо повече от съжаление от стагнацията на икономиката. По всичко изглежда, че Саркози смята, че може да извлече полза от последиците от решението на Оланд да прекрати връзката си с бившата първа дама Валери Трирвильор след разкриването на връзката му с актрисата Жули Гайе. Саркози, който се раздели с втората си съпруга Сесилия и започна да живее с бившия супермодел Карла Бруни по време на мандата си, се въздържаше от коментари за сагата в публичните си изяви. "Когато си президент, имаш задължения, тъжно е", беше единственото, което репортерите изкопчиха от Саркози по темата тази седмица.

Но в тесен кръг Саркози потривал доволно ръце от скандала, който според него ще навреди още повече на позициите на опонента му. Според него жените избирателки ще бъдат особено отблъснати от суровото му съобщение от 18 думи за края на връзката си с Трирвильор.

Междувременно надеждите на президента Франсоа Оланд медийният скандал около аферите му бързо да отмине бяха попарени, тъй като сагата получи странен обрат днес.

Жули е номинирана за Сезар за филм, в който играе ролята на изкусителна съветничка на министъра на външните работи на име Валери.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес