Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще изпрати ли Букурещ военен контингент в Украйна: Румънският президент с коментар

12 март 2024, 14:42 часа • 3391 прочитания

Румъния няма да изпраща войници в Украйна, обяви президентът на страната Клаус Йоханис на пресконференция след среща с черногорския си колега Яков Милатович, който е на посещение в Букурещ. Причината - "Украйна не е съюзник на организацията", подчерта Йоханис.

По-рано днес Клаус Йоханис прие в президентския дворец Котрочени черногорския си колега Яков Милатович и двамата обсъдиха ситуацията със сигурността в региона в контекста на войната в Украйна.

"Приветствах твърдите мерки, предприети от Черна гора от началото на войната в Украйна в отговор на военната агресия на Русия, особено по отношение на привеждането в съответствие с решенията на Европейския съюз в областта на външната политика и политиката на сигурност, включително по отношение на санкциите. Разменихме мнения и относно възстановяването на Украйна, като потвърдихме намерението на Румъния да участва в този процес", каза Йоханис, цитиран от Диджи24.

Още: Зеленски обеща на французите: Френските войници няма да умират в Украйна (ВИДЕО)

Румънският държавен глава е подчертал, че е важно да се изгради общо пространство на устойчивост срещу дезинформация и злонамерени кампании на Русия. Румъния ще подкрепя Черна гора и другите държави от Западните Балкани "в усилията им да противодействат на дестабилизиращите влияния, генерирани или насърчавани от Руската федерация", е заявил Йоханис.

Още: Макрон вдигна залога във войната и Путин се засегна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес