Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли миграционно споразумение между ЕС и Лондон

24 септември 2024, 11:11 часа • 310 прочитания

Германия и Франция призовават Брюксел да договори споразумение за убежище и миграция с британското правителство, което е "благоприятно" за Европейския съюз, съобщава "Таймс", цитиран от БНР.

Още:"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

Обявеното от премиера Киър Стармър "пренастройване" на европейските отношения се разглежда като възможност за ЕС да спечели отстъпки за "законна мобилност" за мигранти във Великобритания в замяна на помощ за спиране на незаконното преминаване на Ламанша с малки лодки.

Вестник "Таймс" се позовава на видяно съвместно писмо на вътрешния министър на Германия Нанси Фейзер и доскорошния ѝ френски колега Жералд Дарманен, в което те призовават Европейската комисия бързо да даде мандат за преговори по въпроса.

Още: Премиерът на Великобритания проведе среща с Макрон

"Убедени сме, че Брекзит има много пагубни последици за съгласуваността на нашите миграционни политики. Липсата на разпоредби, регулиращи потока от хора между Обединеното кралство и Шенгенското пространство, очевидно допринася за динамиката на нелегалните потоци и увеличава опасността за хората, използващи този маршрут в Ламанша и Северно море", се казва в писмото.

Новото британско правителство и сътрудничеството с ЕС

Фейзер и Дарманен допълват, че встъпването в длъжност на новото британско правителство, което демонстрира намерение да си сътрудничи конструктивно с ЕС, изглежда благоприятно за конкретен напредък.

"Таймс" информира, че британският министър на вътрешните работи Ивет Купър, ще се срещне с Нанси Фейзер, както и с новоназначения ѝ френски колега Брюно Ретайо и с италианския вътрешен министър Матео Пиантедоси на срещата на Г-7 в Мирабела Еклано в Италия следващата седмица.

Още: Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Източник, близък до Купър, е цитиран от вестника да казва, че Обединеното кралство е готово да пренастрои отношенията си с ЕС, към които торите са се отнасяли толкова безразсъдно, но "червените линии" на правителството не са се променили.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес