Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц: Кандидатурата на Турция за ЕС не е свързана с членството на Швеция в НАТО

10 юли 2023, 16:02 часа • 1610 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че стремежът на Швеция да се присъедини към НАТО не трябва да се свързва с блокираната кандидатура на Турция за членство в ЕС, след като Анкара предложи двата въпроса да бъдат обвързани, предаде АФП.

ОЩЕ: Ердоган: Присъединете Турция към ЕС, а ние ще пуснем Швеция в НАТО

"Швеция отговаря на всички изисквания за членство в НАТО", заяви Шолц пред репортери в Берлин.

"Другият въпрос е такъв, който не е свързан с тази тема, и затова не мисля, че двата процеса трябва да се разглеждат като свързани", добави той.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, ако Европейският съюз възобнови отдавна спрените преговори за присъединяване на Анкара.

Турският лидер заяви, че същите лидери, които блокират членството на Турция в ЕС, искат от него да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

"Почти всички членове на НАТО са членове на ЕС. Сега се обръщам към тези страни, които карат Турция да чака повече от 50 години, и ще се обърна към тях отново във Вилнюс", заяви Ердоган по време на телевизионна медийна изява.

"Първо, отворете пътя за членството на Турция в Европейския съюз, а след това ще го отворим и за Швеция, както го направихме за Финландия."

Ердоган добави, че "това е, което казах" на президента на САЩ Джо Байдън, когато двамата лидери разговаряха по телефона в неделя.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес