Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц: Германия реши проблема си със зависимостта от руския газ

20 октомври 2022, 12:02 часа • 4049 прочитания

Германия вече е преодоляла зависимостта си от руския газ и иска да намали потреблението си с 20%, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от АФП.

"Радвам се, че успяхме да постигнем споразумение на европейско равнище относно целта за намаляване потреблението с 15%. Това е силен сигнал за европейска солидарност, включително по отношение на нашата страна, която досега беше особено зависима от руския газ", заяви Шолц.

„В края на краищата ние се освободихме от тази зависимост и навлизаме в зимата добре подготвени", каза канцлерът.

Същевременно той благодари на гражданите за това, че пестят енергия. "Заедно се ангажираме да намалим потреблението на газ с 20%. Всеки спестен киловатчас ще увеличи енергийната ни сигурност", каза Шолц.

ОЩЕ: Politico: Байдън не желае да вижда Путин на срещата на Г-20 дори в коридора 

Той също така коментира потенциалния таван на цените за газ, признавайки, че предложението може да се осъществи само в тясно сътрудничество с партньори извън ЕС. Таванът на цените "носи риск, че производителите ще продават газа си на други места и ние, европейците, ще имаме по-малко газ вместо повече", заяви Шолц пред депутатите преди срещата на върха на ЕС по спорната тема.

От месеци 27-те членки на блока не могат да се споразумеят как най-добре да се справят с нарастващите сметки за отопление на домакинствата и предприятията с наближаването на зимата. Държави като Италия настояват за бързо и амбициозно ограничаване на цените, но срещат отпор от страна на Германия, най-голямата икономика в Европа, която се опасява, че блокът ще се постави в неизгодно конкурентно положение.

Правителството на Шолц отчасти компенсира недостига, като внася повече втечнен природен газ (LNG), но все по-често се противопоставя на високите цени, налагани от някои съюзници.

Министърът на икономиката Роберт Хабек наскоро обвини Съединените щати, че търсят "астрономически цени" за доставките си на втечнен природен газ. Шолц намекна за същото, когато заяви, че е "убеден", че "страни като САЩ, Канада или Норвегия, които са солидарни с нас на страната на Украйна, имат интерес да гарантират, че енергията в Европа няма да стане недостъпна". 

ОЩЕ: Изоставени в гората като кучета: 70 мобилизирани руснаци се загубиха в Украйна без боеприпаси, храна и вода

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес