Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц: Диалогът между Сърбия и Косово не върви в задоволителна посока

14 октомври 2024, 22:30 часа • 572 прочитания

„Диалогът за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово не върви в задоволителна посока“.

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц след срещата на върха на Берлинския процес. Според Шолц регионът на Западните Балкани все още е обременен с проблеми от миналото, пише БГНЕС.

„Берлинският процес помага за преодоляване на границите между държавите. Това е важно, защото конфликтите от миналото и днес влияят на сътрудничеството, за съжаление, и ние обсъдихме това. Диалогът за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово не върви в задоволителна посока“, подчерта канцлерът.

Още: Премиерът на Косово: Мирът на Балканите ще бъде застрашен, ако Русия победи Украйна

Той призова властите на Сърбия и Косово да изпълняват задълженията си, защото това е важно за гражданите и тяхното бъдеще в ЕС.

Шолц изтъкна, че все още съществува националистическа реторика, която предизвиква разделение и представлява опасност за растежа и общия живот в мир и просперитет.

Той добави, че е ясно, че страните от Западните Балкани ще могат да влязат в ЕС само заедно, което прави регионалната инициатива за добросъседски отношения още по-важна.

Шолц изтъкна, че двустранните проблеми на страните кандидатки трябва да останат двустранни и да не засягат европейската интеграция, основана на заслуги.

Още: Косово да получи статут на кандидат-член за ЕС, иска премиерът Курти

Канцлерът каза, че е договорен план за действие за борба с пластмасовите отпадъци, по-бързо изпълнение на зелената програма за Западните Балкани до 2030 г., която Германия подкрепя, и в този смисъл планираните 1,5 млрд. евро ще бъдат изплатени до края на годината.

Лидерите от Западните Балкани подписаха днес новия етап на плана за действие за общия регионален пазар от 2025 до 2028 г. на срещата на върха на Берлинския процес.

На срещата на върха беше отбелязана 10-ата годишнина на Берлинския процес.

Лидерите подписаха и Споразумението за достъп до висше образование и прием на студенти в Западните Балкани и приеха Декларация за достъп и сътрудничество в областта на научноизследователската и иновационната инфраструктура и Декларация за регионални стандарти за проверка на преките чуждестранни инвестиции. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес