Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шойгу: Исках да стана тираджия (ВИДЕО)

19 юли 2023, 20:28 часа • 5790 прочитания

„Исках да съм шофьор на тежкотоварен камион, тираджия. Да пътувам далеч, далеч, дълго, дълго.“ Това казва военният министър на Русия Сергей Шойгу, реейки замечтан поглед в далечината, докато с наслада поднася към устните си цигарата си.

Кадрите са в самото начало на видео, което можете да видите най-долу в статията, и са част от разследване на "Новая газета Европа", посветено на "един от най-успешните министри в историята на съвременна Русия", какъвто се явява Шойгу.

Сергей Шойгу влиза в политиката по време на т.нар. пуч през 1993 г., когато тогавашният президент на Русия Борис Елцин изпраща танкове срещу опозицията и в крайна сметка успява да укрепи властта си. Когато Елцин предава властта на Владимир Путин през 2000 г., Шойгу в продължение на няколко месеца – от януари до май същата година т.е. до момента на инаугурацията на Путин изпълнява ролята на негов заместник в правителството.

ОЩЕ: И Шойгу, и Лавров си имат по 2 семейства: Руски журналист разказа за "традиционните ценности" 

Източник: принтскрийн/YouTube/Новая газета Европа

През 2003 г. Шойгу получава званието генерал без нито ден да е служил в армията. По това време той е един от най-популярните министри в правителството и сред всички министри в постсъветския период държи рекорда за най-дълъг престой в министерското кресло – над 20 години е министър на извънредните ситуации, а впоследствие става и военен министър. Всъщност именно от момента, в който е поставен начело на военното ведомство, започва неодобрението към него, тъй като той се опитва да реформира министерството от позицията на цивилно лице. Затова в миналото медиите в Русия често го критикуваха, но Шойгу успешно се справяше с това като просто бе натоварил пресслужбата си да звъни в редакциите на изданията и да опровергава новините.

ОЩЕ: Руски десантчици заплашиха Шойгу с бунт на фона на уволнения на руски командващи

Критики не липсват и към членовете на семейството и роднините на Шойгу. В последно време, например, особено скандални са клиповете, снимани от неговия зет - спортен блогър и бизнесмен, който обича да се показва гол до кръста в своите хумористични видеа.

След началото на войната в Украйна положението на Шойгу се влоши, а разгорелият се конфликт със собственика на ЧВК "Вагнер" с Евгений Пригожин изглежда развали перспективите му за по-нататъшна кариера.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес