Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест държави от ЕС поискаха удължаване на граничния контрол в Шенген

30 април 2016, 12:41 часа • 842 прочитания

Шест държави от Европейския съюз - Германия, Франция, Австрия, Белгия, Дания и Швеция, искат продължаване от средата на май на граничния контрол в рамките на Шенген, съобщава Die Welt.

Страните предлагат удължаване най-малко за още шест месеца, тъй като това щяло да позволи по-добре да се контролира потокът от мигранти.

Предложението е изпратено до първия заместник-председател на Еврокомисията Франц Тимерманс и до еврокомисаря по вътрешните работи и въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Шестте страни настояват предложението да бъде внесено в Европейския съвет и той да разреши на страните-членки на ЕС при необходимост да продължават или да въвеждат контрол на вътрешните граници на Шенгенската зона от 13 май.

Европейската комисия може да одобри въвеждането на тази мярка следващата седмица.

Преди дни стана ясно, че селективният граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство, който беше въведен на фона на миграционната криза, ще струва на европейската икономика между 9 и 15 милиарда евро до лятото на тази година. В средата на миналата година избирателен граничен контрол бе въведен от четири страни - Швеция, Франция, Германия и Австрия.

Изчисления на Мюнхенския институт за икономически изследвания сочат, че ако подобен режим бъде въведен в границите на всичките 22 страни членки на Шенгенското споразумение, щетите ще бъде много по-големи - от 27 до 65 милиарда евро годишно.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес