Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на ЕЦБ обезпокоен от намеренията на Тръмп

08 март 2018, 17:30 часа • 1067 прочитания

Шефът Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изрази загриженост за състоянието на международните отношения, след като американският президент Доналд Тръмп предизвика страхове от търговска война със заплахата си да наложи наказателни тарифи върху вноса на стомана и алуминий.

"Има известна тревога или притеснение за състоянието на международните отношения, защото ако прилагате тарифи срещу онези, които са ваши съюзници, човек се пита кои са враговете", каза Драги.

"Ние сме убедени, че споровете трябва да бъдат обсъждани и решавани в многостранна рамка", каза той, като предупреди, че "едностранните решения са опасни".

Брюксел предупреди в сряда, че се готви да отвърне с целеви мита за поредица продукти от стомана до фъстъчено масло, предаде БГНЕС.

Драги предупреди, че "нарастващият протекционизъм" може да навреди на растежа в еврозоната.

"Рисковете са свързани предимно с глобални фактори, включително увеличаване на протекционизма и развитието на валутните и други финансови пазари", каза Драги пред репортери след заседание на управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт.

Драги представи и последните прогнози за растежа и инфлацията на банката.

Той каза, че ЕЦБ е вдигнала прогнозата си за растежа за еврозоната за 2018 г. от 2,3% на 2,4%, като подчерта ярката перспектива въпреки политическите рискове на хоризонта.

Банката запази прогнозите си за растеж за периода 2019 г. и 2020 г., съответно 1,9% и 1,7%.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес