Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Шарл Мишел слуша Китай, а фон дер Лайен слуша САЩ": Разцеплението в Брюксел за отношението към Китай се задълбочава

29 юни 2023, 11:31 часа • 1657 прочитания

Въпросът пред европейските лидери за това как продължават отношенията с Китай ще бъде основен на срещата им в Брюксел тази седмица. Основното предизвикателство е как да се справят с дългосрочното съперничество с икономическата сила на Китай, като това изглежда проблем, който те биха предпочели да поставят на пауза.

Правителствата на ЕС все още се опитват да разберат колко далеч да стигнат в прекъсването на чувствителните бизнес връзки с Пекин, за да избегнат повтарянето на катастрофалната зависимост на блока от Русия - след като зависимостта им от Москва за енергийни доставки беше критично застрашена от нахлуването на Путин в Украйна.

Въпреки икономическия тормоз и увъртанията на Пекин заради войната в Украйна, някои от най-големите сили в Европа сега искат да намалят напрежението върху Китай. Източноевропейски служител отбеляза пред Politico, че в дните преди срещата на върха в четвъртък някои западноевропейски правителства са се опитали да разводнят още повече "вече скучното" проектоизявление – само за да се уверят, че "няма да вбесят Китай".

За европейските политици въпросът как да се справят с Пекин е неудобен. Те са под натиск от Вашингтон да защитят икономиките си от излагане на исканията на Китайската комунистическа партия – и да приемат сериозно рисковете за сигурността от продължаващия съюз на Си Дзинпин с Путин. В същото време предприятията от ЕС разчитат на Китай за износ на стойност 230 милиарда евро годишно.

ОЩЕ: Русия е пряка заплаха, а Китай - системен съперник според новата стратегия за сигурност на Чехия

Германия е предпазлива да не застраши огромните си бизнес интереси в Китай, докато Франция е скептична към следването на подхода на САЩ, който е да засили натиска върху Пекин и да ограничи излагането на Запада на китайско влияние върху критичните вериги за доставки.

Но има признаци, че отношенията между западните сили и Пекин се размразяват през последните седмици.

Берлин и Париж бяха домакини на новата дясна ръка на Си, премиера Ли Цян, за дебютното му международно турне миналата седмица, като му предоставиха платформа за осмиване на стратегията на ЕС за намаляване на риска.

В дните преди срещата на върха на Европейския съвет постепенно се оформяше консенсус в полза на запазването на дипломатическия мир с Пекин. Поне засега.

Що се отнася до връзките между Китай и Русия, в последния проект се посочва, че лидерите на ЕС призовават Пекин "да притисне Русия да спре агресивната си война и незабавно, напълно и безусловно да изтегли войските си от Украйна".

Макар малко по-нататък да е записано: "Европейският съюз и Китай имат общ интерес да се стремят към конструктивни и стабилни отношения", се казва още в проекта.

"Ако лидерите на ЕС прекарат часове в пазарлъци за този текст на Европейския съвет, това ще покаже разединение по отношение на Китай", каза един дипломат от ЕС, цитиран от Politico.

Раздор по върховете в Брюксел

Индикациите на заключенията от срещата на върха разкриват и още едно разцепление на най-високите нива на ръководството на ЕС между председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По-твърдата про-китайска линия на Фон дер Лайен също е критикувана от Мишел и екипа му при закрити врата. Той държи перото при изготвянето на заключенията от срещата на върха. Някои служители на ЕС дори виждат помирителния език в проектоизявлението на срещата на върха като отговор на Мишел на по-ударната стратегия за икономическа сигурност на Фон дер Лайен, която призова за скрининг на изходящите инвестиции, за да се спрат страните от ЕС да правят чувствителни технологии като модерни микрочипове и изкуствен интелект на ненадеждни места като Китай.

"Сега имаме голям проблем, при който председателят на Европейската комисия слуша САЩ, а председателят на Европейския съвет слуша Китай", каза служител на ЕС пред западното издание. "Това не е ново, но все повече районът на Шуман е детска площадка, вместо да изравнява игралното поле с Китай".

Някои западни страни от ЕС искат да изглеждат независими от САЩ, казва Марчин Пшиходняк, специалист по Китай в Полския институт за международни отношения. "Те – подкрепяни от Шарл Мишел – са уморени от отделянето от Русия и пожелателно мислят, че (по-мека позиция) може да им спечели време в случай на Китай." Лидерите на ЕС "може също да не искат да притиснат Китай в ъгъла на Русия, особено след последните събития с групата "Вагнер" – но това е фалшиво очакване".

ОЩЕ: Китай отговори остро на Байдън, който нарече Си Дзинпин "диктатор"

По-мекият подход на ЕС отразява по-широка промяна в политиката към Китай, която се случва и от другата страна на Атлантическия океан. След като засилиха реториката към Китай за политиката му в Южнокитайско море и Тайван, Съединените щати също намалиха температурата през последните седмици. От своя страна Китай също показа готовност да се ангажира отново със западни представители.

Антъни Блинкен беше първият държавен секретар на САЩ, който посети Китай от пет години по-рано този месец. Той не само се срещна с колегата си, външния министър, но и Блинкен беше приет от президента Си, чест, която не се предоставя автоматично на гостуващите дипломати. САЩ определиха атмосферата на преговорите като "откровена и конструктивна", завършват от Politico.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес