Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шарл Мишел: Русия не показва, че иска деескалация, Украйна се нуждае от повече оръжия

15 март 2023, 14:27 часа • 2203 прочитания

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по време на дебат в Европейския парламент, че Украйна спешно се нуждае от повече оръжия и боеприпаси, като потвърди, че лидерите на ЕС ще работят по предложението на топ дипломата Жозеп Борел да се предложи още помощ на Киев.

Мишел добави, че ЕС подкрепя формулата за мир на президента Володимир Зеленски, но призна, че Кремъл не е дал никакви признаци, че е заинтересован от деескалация.

ОЩЕ: Зеленски: Европейският съюз официално подкрепи украинската формула за мир (ВИДЕО)

В дебат, в който участва още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, евродепутатите направиха преглед на резултатите от срещата на върха на ЕС на 9 февруари и очертаха очакванията си за Европейския съвет на 23-24 март.

Шарл Мишел обобщи многобройните краткосрочни мерки, предприети от ЕС за справяне с кризите от последните години, но подчерта, че те не трябва да подкопават дългосрочната икономическа стратегия на ЕС за екологичен и цифров преход. Според него блокът трябва да се съсредоточи върху предоставянето на инвестиции на разположение на дружествата, насърчаването на иновациите и подкрепата за справедливата търговия. 

Той заяви, че "няма равнопоставеност между САЩ и Китай". Въпреки това "Китай е реалност, ключов актьор", с който ЕС трябва да се ангажира на глобално равнище, настоя председателят на Европейския съвет.

По отношение на миграционната политика - Мишел призова за "рационалност". Според него ЕС трябва да прави повече и да се справя по-добре" в сътрудничество с трети държави в борбата с трафика на хора и трябва да има законни и безопасни миграционни канали към Европа, защото "не можем да оставим престъпниците да решават кой да дойде в ЕС", каза той.

ОЩЕ: Демерджиев: Миграционният натиск се е удвоил

Фон дер Лайен докладва пред евродепутатите за срещата си с президента на САЩ Джо Байдън, като заяви, че съществува "поразителна симетрия между американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA) и европейския Зелен курс", тъй като и двете имат за цел да се борят с изменението на климата и да стимулират инвестициите и растежа. "Движим се в една и съща посока", каза тя и добави, че са намерени решения за някои проблемни области по отношение на IRA и са започнали дискусии, например относно суровините и стимулите за индустрията на чистите технологии.

"Започва надпреварата кой ще бъде доминиращ в областта на технологиите с нулево нетно съдържание", заяви тя. В четвъртък ЕК ще представи предложенията си за закон за промишлеността с нулеви емисии и закон за критичните суровини, които са от решаващо значение за конкурентоспособността и независимостта на Европа. ОЩЕ: Радан Кънев: Рискуваме милиарди евросредства, ако не дефинираме енергийната бедност

Евродепутатите изтъкнаха спешната необходимост ЕС да подобри своята конкурентоспособност и призоваха за мерки, които да гарантират справедливи условия за производителите от ЕС в светлината на настоящите мерки от страна на САЩ. Те подчертаха необходимостта от повече инвестиции, приветстваха стъпките към стратегия на ЕС за суровините, поискаха повече амбиция за намаляване на бюрокрацията, да се стимулират европейските капиталови пазари и да се поднови търговската дипломация на ЕС, за да се постигнат нови споразумения за свободна търговия със САЩ и други демократични държави.

Много от евродепутатите акцентираха върху значението на стимулирането на иновациите - в областта на чистите технологии и не само - за да може ЕС да се превърне в шампион по "висока стойност", а не по "ниски разходи". Някои подчертаха, че Зелената сделка на ЕС трябва да бъде и стратегия за конкурентоспособност на блока, като отбелязаха, че социалната справедливост и справедливото заплащане на работниците са от основно значение за нея.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес