Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Ирландия ще получи допълнително 1 млрд. паунда в замяна на подкрепата си за Мей

26 юни 2017, 14:29 часа • 1139 прочитания

Северна Ирландия ще получи допълнително 1 млрд. паунда (1,1 млрд. евро) от британското правителство като част от споразумението за подкрепа, сключено между премиера Тереза Мей и лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) Арлин Фостър, предава AFP.

„Приветстваме тази финансова помощ от 1 млрд. паунда в рамките на следващите две години“, каза Фостър след срещата си с Мей.

По-рано днес говорител на премиера потвърди пред АФП, че е постигнато споразумение за подкрепа от страна на юнионистите, без обаче да дава повече подробности.

Фостър от своя страна заяви, че изпитва „удоволствие“ от постигнатото разбирателство, докато Мей заяви, че консерваторите и ДЮП „споделят много общи ценности“, определяйки договореността между тях като „много добра“.

Консерваторите имат 317 места в 650-местния парламент след предсрочните парламентарни избори от 8 юни, на които те загубиха минималното си мнозинство. С това те се нуждаят от десетимата депутати юнионисти, за да могат да управляват,  пише още БГНЕС.

Преговорите между двете политически сили започнаха незабавно след вота и бяха фокусирани около споразумение за „доверие и средства“, в замяна на което ДЮП се ангажира да подкрепя правителството при вот на недоверие или при приемането на бюджет.

Възможността за споразумение между партията на Мей и крайно консервативната ДЮП предизвика изненада във Великобритания, тъй като юнионистката партия е против еднополовите бракове и абортите. Някои нейни представители в миналото са били обвинявани в хомофобски изказвания, отричане на глобалното затопляне и други.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес