Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЕТА влиза в сила на 21 септември

07 септември 2017, 14:28 часа • 1132 прочитания

Споразумението между Европейския съюз и Канада за зона за свободна търговия влиза в сила от 21 септември, съобщи на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Документът между ЕС и Канада за създаване на зона за свободна търговия беше подписан на 30 октомври м.г. на среща на високо равнище в Брюксел от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Споразумението предвижда отмяна на 99% от митата между страните и режим на предварително действие, което дава възможност за влизането му в сила преди ратификацията му от парламентите на всичките 28 членки от ЕС и от канадския законодателен орган.

На 15 февруари Европарламентът одобри споразумението за СЕТА. Документът се разглежда като прототип за много по-мащабния договор за свободна търговия между ЕС и САЩ – TTIP, преговорите по който се оказаха практически спрени заради силна съпротива, най-вече на земеделски производители, които се опасяват от конкуренцията на американския аграрно-промишлен комплекс.

Припомняме, че у нас президентът Румен Радев демонстрира негативно отношение към СЕТА и обеща да сезира Конституционния съд, но и до днес не е изпълнил обещанието си.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес