Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сериозни глоби заплашват социалните мрежи в Русия

04 септември 2021, 17:03 часа • 2802 прочитания

Telegram, Facebook и Twitter са изправени пред глоби в размер на 72 милиона рубли (1 626 000 лв) за отказ да премахнат забранено съдържание, като съответното съдебно заседание ще се проведе на 14 септември. Това бе съобщено за ТАСС от Таганския районен съд в Москва, който ще разгледа съответните протоколи за административно нарушение, предаде агенция Фокус.

„Съдът получи два протокола във връзка с Telegram, съставени съгласно алинея 4 на член 13.41. от Административния кодекс на Руската федерация за непремахване на забранено съдържание.

„Така, като се вземат предвид всички протоколи, представени в съда, Facebook е изправен пред глоба от 40 милиона рубли (900 хил.лв) , Twitter - 16 милиона (360 хил. лв), Telegram - също 16 милиона рубли“, заключава съдът.

Според източник на ТАСС, който е запознат с делото, ИТ компаниите са подведени под административна отговорност за отказа им да изтрият информация, призоваваща непълнолетните да участват в неразрешени от властта протести в Руската федерация.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес