Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сериозен риск - Украйна може да остане без заплати и пенсии

28 декември 2023, 20:12 часа • 4654 прочитания

Недостигът на външната финансова поддръжка за Украйна от страна на Запада може да доведе до забавяне на заплатите за 500-те хиляди държавни служители и 1,4 милиона учители, както и на пенсиите за десет милиона души, предупреждава в интервю за "Файненшъл Таймс" министърката на икономиката на Украйна Юлия Свириденко.

Киев ще отделя внимание на първо място на отбраната и на обслужването на дълга, което означава "огромен риск от недофинансиране на някои социални сектори", казва Свириденко. По нейните думи, Украйна се опитва да събере пари за изплащането на държавните заплати и пенсиите след информацията за това, че обещаното финансиране от най-близките съюзници през отиващата си година не е постъпило. За изплащането на държавните заплати и пенсиите през 2024-а година Украйна ще има нужда от външна подкрепа в размер на 34 милиарда евро.

Свириденко разчита, че ЕС ще даде одобрението си за тази поддръжка през февруари и ще предостави средствата докрая на март. Но тя отбелязва и, че това няма да е достатъчно. "Поддръжката на партньорите ни е изключително важна и ни е необходима спешно."

Още: Путин с обещание към Си Дзинпин: Най-малко 5 години ще се бием в Украйна

Украйна над три месеца е в режим на строги икономии

Киев се опитва да спести средства и да промени приоритетите в разходите си от септември насам, след като помощта от Запад започна да отслабва, пише "Файненшъл Таймс". Властите са увеличили данъка върху печалбите на банките до 50 процента и са превели доходите от 1,5 процентния допълнителен подоходен данък от местните органи на властта към централните. Но проблем със средствата вече има, изтъква министърката. Петте милиарда долара, получени от международни донори и кредитори през декември, няма да бъдат достатъчни за покриването на разходите.

Голямото съкращаване на държавните разходи или ръстът на инфлацията могат да подкопаят икономиката на Украйна и да отслабят нейната данъчна база, което ще направи страната още по-зависима от чуждестранната подкрепа, констатира "Файненшъл Таймс".

Какво става със средствата от САЩ и ЕС

Още: Politico: Байдън променя стратегията за Украйна (ВИДЕО)

Американският Конгрес ще се върне към въпроса за помощта на Украйна едва през януари, става ясно от заявление, обнародвано на 19-и декември. През октомври президентът Джо Байдън поиска от Конгреса екстрено финансиране от 106 милиарда долара за Украйна, Израел и операциите в Индийско-Тихоокеанския регон, но законодателите засега не са се договорили за отпускането на тези средства.

Още: Премиерът на Украйна: Световната банка ни отпуска допълнителни 1,3 млрд. долара 

ЕС пък подготвя план Б, за да предостави на Украйна 20 милиарда евро макрофинансова помощ до 2027-а година, заобикаляйки ветото на Унгария - ако не се постигне договореност с Будапеща, пише "Файненшъл Таймс", позовавайки се на информирани източници. По техните думи, необходимите средства могат да бъдат взети в заем на капиталовите пазари срещу гаранции, които ще се поемат от бюджета на ЕС и от страните членки. Тази схема няма да изисква одобрението на всички страни от Общността - за разлика от предоставянето на пари от бюджета на ЕС, срещу което Унгария възразява.

 

Източник: Дойче веле

Още: Зеленски и украинското финансово министерство се чудят откъде да намерят милиарди гривни за мобилизацията

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес