Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сенатът на Полша одобри спорната съдебна реформа

22 юли 2017, 13:11 часа • 950 прочитания

Горната камара на полския парламент одобри в ранните часове на съботния ден закон за реформиране на Върховния съд на страната, отхвърляйки протестите на десетки хиляди поляци и критиките от Европейската комисия. Това предаде Reuters.

В петък през нощта десетки хиляди недоволни, че така се отслабва върховенството на закона и независимостта на един от стълбовете на демокрацията, за пореден път се събраха в центъра на Варшава. Множеството носеше европейски знамена, плакати с призиви за "свободен съд и свободни съдии". Западните медии нарекоха митингите, продължаващи дни наред "революция на свещите".

Засега натискът не успява да убеди управляващите да спрат приемането на закони, които фактически подчиняват съдебната система на правителството и парламентарното мнозинство. Според управляващата партия "Право и справедливост" промените щели да направят съда по-отговорен и по-ефективен.

"Няма да се поддадем на натиск. Няма да бъдем изнудвани от полски или чуждестранни защитници на елита", заяви премиерът Беата Шидло в телевизионно обръщение. Управляващите твърдят, че работели за това съдът да служи на народа, а не само на хората по върховете, както било досега.

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес