Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сенатът на Чехия прие резолюция за скоростно влизане на Украйна в НАТО

01 юни 2023, 09:55 часа • 2103 прочитания

Сенатът на Чехия прие резолюция, с която изрази подкрепата си за ускореното присъединяване на Украйна към НАТО. Това съобщи председателят на украинския парламент - Върховната рада - Руслан Стефанчук на страницата си във Facebook.

В резолюцията се признава решимостта и готовността на Украйна да отстоява евроатлантическите ценности. Според документа победата на Киев във войната с Русия и присъединяването на страната към Алианса са в интерес на сигурността на Чехия.

Подчертава се и подкрепата на Чешката република за обучението на украинските военни и предоставянето на оръжия и друго военно оборудване в координация със съюзниците от НАТО.

Стефанчук добави, че чешкият Сенат подчертава в резолюцията, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс трябва да потвърди силен политически ангажимент към Украйна, тъй като присъединяването на страната към Алианса ще засили значително военния потенциал на съюза и ще запази международния ред, основан на правилата и разпоредбите на ООН. Срещата на върха е насрочена за 11-12 юли.

По-рано полският Сенат подкрепи ускореното присъединяване на Украйна към НАТО по примера на Швеция и Финландия.

В края на септември 2022 г. Украйна официално поиска "ускорено присъединяване" към НАТО в отговор на официалното анексиране от Русия на четири украински области. Въпреки това, докато войната на Москва срещу Украйна не приключи, перспективите на страната за членство в Алианса, изглежда, остават малки.

ОЩЕ: Столтенберг: Победа на Украйна е отправната точка за членство в НАТО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес