Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Себастиан Курц обяви, че се оттегля окончателно от политиката

02 декември 2021, 16:38 часа • 2387 прочитания

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц напуска политиката, обяви самият той на пресконференция в четвъртък. 35-годишният лидер на консервативната Народна партия беше канцлер от 2017 до 2019 г. и отново от 2020 до 2021 г. Той напусна висшия пост по-рано тази година, след като името му попадна в разследване за корупция. Първият му мандат приключи по подобен начин, след така наречения скандал ''Ибисагейт''.

''Изключително съм благодарен за това време, за всички преживявания и се надявам, че дадох своя принос, за да придвижа нашата красива Австрия в правилната посока'', каза Курц пред журналисти на пресконференция във Виена.

Курц стана баща миналия месец и каза, че това е предизвикало решението му. Бившият канцлер заяви, че е получил прозрение, когато видял сина си за първи път. ''Преди всичко очаквам с нетърпение да прекарам време с детето си и семейството си преди да се посветя на нови професионални задачи през новата година'', каза той.

Курц засегна и разследването срещу него, като каза, че психическата тежест е също част от причината за оттеглянето му от политиката. ''През последните месеци моят политически живот не е състезание на най-добрите идеи, а по-скоро защита срещу обвинения, инсинуации и съдебни производства'', каза той и добави: ''Моята страст към политиката, която изпитвах последните 10 години със сигурност намаля в тази фаза. Аз не съм нито светец, нито престъпник - аз съм човек със силни и слаби страни с грешки и всичко останало, което върви с това", каза той и заяви, че ще предаде задълженията си като партиен лидер идните седмици.

Курц беше наследен като канцлер през октомври от Александър Шаленберг, а австрийските медии съобщиха, че вътрешният министър Карл Нехамер е готов да поеме поста на партиен лидер на Народната партия, припомня ''Политико''.

Наричан ''политически вундеркинд'' Курц се издигна през 2013 г., когато стана външен министър на Австрия едва на 27-годишна възраст.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес