Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсък между украинците и ЧВК "Вагнер" край Бахмут, АЕЦ "Запорожие" ще мине към руската мрежа?

15 декември 2022, 10:00 часа • 12550 прочитания

Решението на Владимир Путин да отложи годишното си обръщение към парламента показва, че той все още не е сигурен в способността си да формира руското информационно пространство на фона на нарастващите критики към поведението му във войната с Украйна. Това е основният извод от днешния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Обръщението на президента към Федералното събрание е годишна реч, въведена в руската конституция през февруари 1994 г. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин може да произнесе обръщението си към парламента чак през 2023 г. Твърди се, че руското изтегляне от Киевска област и Северна Украйна през април 2022 е провалило плановете на диктатора да обяви голяма победа пред руския парламент в годишната си реч – така както направи в речта за Крим през 2014 г.

Путин може би все още чака и се надява да произнесе грандиозно победно обръщение през 2023 г. или да отложи момента, в който ще трябва да признае, че Русия не може да постигне максималистичните си цели в Украйна. Възможно е президентът да не е сигурен в способността си да обоснове високата цена на своята агресивна война пред обществеността, смятат от ISW.

ОЩЕ: Годишна пресконференция на Путин и новогодишен прием в Кремъл тази година няма да има

Украински официални лица пък прогнозират, че Москва може да опита мащабна офанзива през първите месеци на 2023 г. Външният министър Дмитро Кулеба заяви, че индикатори като руските усилия за мобилизация, обявяването на наборна военна служба и движението на тежко въоръжение предполагат, че Русия може би се готви за широкомащабно настъпление през януари и февруари догодина.

Военните действия

Руски източници твърдят, че на 14 декември украинските сили са продължили контраофанзивните операции по посока на Сватово - ключов град в Луганска област. Контролираната от Кремъл агенция "РИА Новости" твърди, че през последните дни руските сили редовно са отблъсквали украински нападения по посока към Сватово. Един от руските военни блогъри - Борис Рожин - пише в "Телеграм", че украинските сили се опитват да пробият до магистралата R-66 (Сватово-Кремена), която е от критично значение за контрола над региона. По думите му - те поддържат отбрана в Новоселивке, Луганска област (14 км северозападно от Сватово). Той твърди, че украинските резерви от Харков и Чухуев позволяват на силите на Киев да продължат да увеличават темпото на контраофанзивните операции в посока към Сватово.

Пак по информация на руски източници - вчера украинските сили са продължили контраофанзивните операции и по посока Кремена. Руското министерство на отбраната твърди, че силите на Москва са осуетили украински нападения край Кремена и Плошчанка и са унищожили украински разузнавателни групи край Торске - на 14 км западно от Кремена, и Диброва - на 5 км югозападно. Там руските фронтови линии били "стабилни", подсилени с мобилизиран персонал и не позволявали на украинските мобилни групи да пробият, според един от военните блогъри. Само че източник, свързан с БАРС-13 (руския боен резерв), предупреди, че украинските сили ще могат да изземат инициативата, ако превземат Кремена.

Руските войски продължават да отвръщат в районите на Сватово и Кремена. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските нападения северозападно от Сватово - в близост до Хрянкивка, в Харковска област - и Новоселивско. Същото важи за направленията южно и северно от Кремена.

Генералният щаб на Украинската армия съобщава в сводката си от тази сутрин, че през изминалите 24 часа военнослужещите са облъснали атаки на руските окупатори в районите Верхньокамянске, Яковливка, Соледар, Бахмут, Веселе и Марийнка в Донецка област. "Врагът нанесе 31 въздушни удара и 8 ракетни удара по гражданската инфраструктура на Донецка област, както и 61 обстрела от активни системи за залпов огън", гласи още информацията. Добавя се също, че все още има заплаха от авиационни и ракетни удари по обекти на цивилна инфраструктура в цяла Украйна.

Окупационните власти в Донецк пък казват, че областта станала обект на най-масовия обстрел от 8 г. насам - откакто руските сепаратисти започнаха войната в региона.

Интензивни са боевете в Бахмут, където преди повече от ден частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин проби и пое контрол над източната част на града в Донецка област. Руски блогъри твърдят, че частите на "Вагнер" и украинските сили се сражават в източните покрайнини на Бахмут. Военният блогър Рожин пише, че боевете между руските и украинските сили са се преместили от промишлената зона към жилищните райони. Има информация и че руските сили са извършили нападения южно от Бахмут и продължават да разчистват Опитно. От "Вагнер" казват, че боевете в Опитно продължават и че украинските сили оказват ожесточена съпротива в района.

Украинският информационен източник "Труха" пък пусна в Twitter видео с елиминирани вагнеровци в гора в региона на Бахмут:

Руските власти продължават да полагат усилия за укрепване на административния, бюрократичния и информационния контрол върху Запорожката атомна електроцентрала и град Енергодар, който е в близост до нея. На 14 декември руският колаборационист Владимир Рогов съобщи, че новият ръководител на Енергодар е Едуард Сеновоз, служител на Росатом - Руската ядрена енергийна компания - и бивш генерален директор на Смоленската атомна електроцентрала. Украинският център за съпротива също така съобщава, че руските власти принуждават украинските служители на АЕЦ-а да подпишат трудови договори с Росатом и заплашват да ги уволнят и заменят с руски оператори, ако не го направят до 1 януари 2023 г.

"Окупационните власти провеждат работа по преминаването на Запорожката атомна електроцентрала към енергийната система на Руската федерация", гласи сводката на Генералния щаб на украинската армия от тази сутрин.

Междувременно се съобщава за голям пожар в петролна рафинерия в руския град Ангарск, в региона на Иркутск. Според контролираната от Кремъл държавна агенция ТАСС са загинали двама души, като огънят се е разгорял на 2500 кв м площ в Източен Сибир. Четирима са пострадали, един от тях е приет в болница. Не се съобщава нищо за причината за инцидента.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес