Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сателитни снимки: Как изглежда Соледар преди и след началото на сраженията?

12 януари 2023, 15:07 часа • 4037 прочитания

Разрушенията, причинени от сраженията между руските и украинските сили, борещи се за контрол над Соледар, се виждат ясно от нови сателитни снимки. Те са направени от Maxar Technologies и бяха публикувани в профила им в Twitter.

Сравнението с кадри, заснети преди боевете, показва, че сред разрушените постройки в града, намиращ се в Донецка област, са училище и няколко селскостопански сгради. Кратери от бомби са неизменна част от пейзажа и се виждат около пътищата на Соледар, известен със солните си мини.

Голяма част от щетите са нанесени през последните седмици, когато руските сили се опитаха да превземат града. В продължение на месеци те не успяха да завземат нито един ключов град в Украйна и се изтеглиха от единствения областен град, който бяха окупирали – Херсон. Сега Соледар е арена на сражения между защитаващите се украинци и агресорите в лицето на частната военна компания „Вагнер“ на Евгений Пригожин.

Готвача на Путин в един момент заяви, че бойците му имат пълен контрол над Соледар и че в битката участват само неговите войници. Въпреки това руското министерство на отбраната го опроверга. Украинците също казват и доказват, че битката продължава, а силите на „Вагнер“ не са успели да пробият отбраната им.

ОЩЕ: Показаха в снимки лъжата на Пригожин за превземането на Соледар

Снимките, публикувани от базираната в САЩ технологична компания, показват как украинските окопи в полетата около града са били подложени на обстрел от руската артилерия.

Стратегическото значение на Соледар се оспорва от военните анализатори, но ако Русия успее да установи пълен контрол над града, това ще бъде символична победа за Кремъл. Успехът в Соледар може да помогне на Русия в нападението ѝ срещу украинския град Бахмут, намиращ се на около 10 км югозападно, като ѝ даде сигурна артилерийска позиция в обсега на града.

В Соледар има и дълбоки солни мини, които могат да се използват за разполагане на войски и складиране на оборудване, което да се защити от украински ракети.

Превземането на Бахмут би било "много необходим тласък за руските сили на изток, които са подложени на истински натиск от септември насам", казва Едуард Арнолд от Кралския институт на обединените служби, цитиран от BBC. Той все пак добавя, че това не би имало голямо стратегическо значение за изхода на войната.

Самият Бахмут е опустошен от месеци на ожесточени сражения, като Русия продължава атаката си там, дори в период, в който силите ѝ са изтласкани на други места в Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес