Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сателитни СНИМКИ: Има приличащи на бомби предмети върху реактор на АЕЦ Запорожие

07 юли 2023, 09:03 часа • 7061 прочитания

Страховете, че най-голямата ядрена централа в Европа – АЕЦ Запорожие, може да се превърне в ядрена бомба в стартираната война срещу Украйна от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, продължават да си силни. Само че официалното говорене как скоро може да има страховито развитие в АЕЦ-а изведнъж стана доста по-миролюбиво и "деескалира".

Учудващо това се случи, след като се появиха сателитни снимки как на покрива на четвъртия реактор на централата (АЕЦ Запорожие има шест реактора) се появиха "нови обекти". Какво точно представляват те, не е официално ясно – ясно е обаче, че инспектори на МААЕ не са допуснати до там за проверка от руснаците, които контролират АЕЦ-а от година и 5 месеца.

* Около час след публикуването на материала обаче ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси беше цитиран от AFP да казва, че инспектори са обиколили охладителните съоръжения "и други места" и не са открили признаци на залагане на експлозиви.

На този фон, ръководителят на украинското разузнаване генерал Кирило Буданов вече говори пред The Times, че заплахата за ядрен инцидент намалява и то точно след като командваната от него служба официално обяви, че руснаците са заложили експлозиви на покривите на поне два реактора на АЕЦ-а. Предполагаемата идея на това действие е изнудване – взрив там много трудно би могъл да предизвика взрив на самите реактори и своеобразно "избухване на ядрена бомба", но е ясно, че такова действие ще ескалира войната до невиждано ниво: САЩ: Следим отблизо ситуацията с АЕЦ Запорожие. Буданов: Заплахата намалява

Още по-интересното е, че Сергей Кириенко, който ръководеше "Росатом" и сега е висш чиновник в администрацията на Путин, отиде в АЕЦ-а и обяви как той работел нормално. Кириенко и руският управител на Запорожка област Евгений Балицки публикуваха снимка как стоят до хранилището за ядрени отпадъци на централата. В дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се обръща внимание именно на поведението както на Буданов, така и на Кириенко и Балицки, а коментарът е, че руснаците вече говорят сякаш довчера не казваха как украинците ще атакуват централата и ще предизвикат инцидент – всичко си работело нормално.

Руски медии: Тази нощ се очаква атака на АЕЦ Запорожие. Киев: Провокацията ще е руска

На фронта в Украйна

Що се отнася до развитието на бойните действия, няма някакви особено големи промени на фронта. Основните бойни действия са при Бахмут, на границата между Запорожка и Западна Донецка област (направлението от Угледар през Велика Новоселка, с крайна точка Бердянск) и в Запорожка област, направлението Орехов – Токмак. Най-интензивно се променят нещата при Бахмут, където от юг украинците успяват да завоюват нови позиции – при Клещеевка (6-7 километра южно от самия Бахмут). Там украинците са овладели някои от високите позиции около селото и се готвят за атака на самото населено място, като руснаците се мъчат да предотвратят превземането на всички височини около Клещеевка (КАРТА)

Според съобщение в Телеграм на руския зам.-управител на Запорожка област Владимир Рогов, украинците са повишили интензивността на боевете и в Запорожието, на по-широк фронт. От няколко дни насам се коментира, че украинците възприемат тактика, при която нанасят много удари по важни руски обекти (складове за оръжия, за гориво, други припаси, казарми, логистични точки) зад фронтовата линия и така нарушават сериозно логистиката на биещите се на първа линия руски войници. Друг аспект на украинската тактика е да се действа с по-малки щурмови групи, защото те трябва и да разминират много минни полета, някои от които стигат до 30 километра в дълбочина. От ISW обръщат внимание на вопли на едно от известните имена на руските пропагандисти – Анастасия Кашеварова. Тя се оплаква как руското командване не е направило достатъчно и че в Запорожието има мобилизирани, които се бият без почивка от октомври, 2022 година, защото няма резерви, които да ги сменят.

Широко застъпена тема сред руските военни кореспонденти и руското телеграм пространство остава съдбата на Евгений Пригожин. Беларуският диктатор Александър Лукашенко каза, че Пригожин още не е в Беларус и се движи в Русия, бил и в Москва. От ISW анализират твърдението и са на мнение, че може да е така и че ако е така, това значи, че Пригожин има все още достатъчно силен гръб в Русия, за да няма никакви големи видими последствия за него след бунта на ЧВК Вагнер от 23-24 юни. Отделно, изглежда Лукашенко лавира добре и хем отстъпва пред Путин, хем му напомня, че в решителен момент руският диктатор официално опря до него.

ОЩЕ: Украинците атакуваха в 5 сектора и удариха редица обекти в окупираните земи (ВИДЕА)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес