Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ са готови да оставят за постоянно още 4000 войници в Европа

09 май 2016, 08:22 часа • 640 прочитания

Американски войници ще останат в Европа постоянно на ротационен принцип, съобщи заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на пресконференция в румънската столица. Блинкен беше и в София.

Планът на президента на САЩ Барак Обама Европейска инициатива за предоставяне на гаранции за сигурност (ERI) "ще позволи на САЩ да разположат трета бригада в Европа, повече от 4 хиляди войници, (…) на ротационен принцип", каза той, цитиран от румънската агенция Аджерпрес. Според Блинкен "това означава, че (американските войници) ще бъдат в Европа постоянно, включително в Румъния, 12 месеца в годината. Сега те са само 6 месеца в годината, с модерно оборудване и подготовка. Това е ангажимент и инвестиция, които правят Съединените щати".

Блинкен увери, че САЩ остават верни на петия член от Договора за НАТО, според който съюзниците на страната идват на помощ на страната, която става жертва на агресия.

Заместник-държавният секретар на САЩ провежда серия от посещения в европейски страни, чиято цел - да се обсъди с партньорите във Варшава, София, Букурещ и Париж, подготовката за предстоящата среща на върха на НАТО, както и уреждането на конфликта в Украйна, пише ТАСС.

"Моята визита подчертава нашия силен ангажимент към България и към разширяване на нашето сътрудничество и оценяваме високо лидерството на България, че поддържа сигурността, свободата и благоденствието в региона днес", каза Блинкен по-рано в София.

Заместник-държавният секретар на САЩ обсъди в София сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и двустранните отношения. Скоро ще се съберем във Варшава за срещата на Върха на НАТО, където да прегледаме напредъка до сега и да планираме какво предстои, добави Блинкен като подчерта, че САЩ подкрепят модернизацията на българските въоръжени сили.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес