Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Русия цели да изфабрикува доказателства, за да обвини Украйна за Еленовка

04 август 2022, 10:29 часа • 2219 прочитания

От разузнаването на САЩ смятат, че Русия се опитва да изфабрикува доказателства за смъртоносния удар по затвора в Еленовка от миналата седмица, в който се намираха военнопленници от сепаратисткия регион Донецк в Източна Украйна.

Служители на американското разузнаване са установили, че Москва се стреми да подхвърли фалшиви доказателства, за да изглежда, че украинските сили са отговорни за нападението на 29 юли, при което загинаха 53 души, а десетки други бяха ранени. Това заяви пред Associated Press американски служител, запознат с резултатите от разузнаването.

Русия твърди, че украинските военни са използвали ракетни установки, доставени от САЩ, за да ударят затвора в Еленовка - селище, контролирано от подкрепяната от Москва Донецка народна република.

ОЩЕ: Азов: Започваме лов на замесените в масовото убийство на украинските военнопленници в Еленовка

Украинските военни отрекоха да са нанасяли ракетни или артилерийски удари там. Разузнавателното звено на украинското Министерство на отбраната твърди в изявление от сряда, че разполага с доказателства, че подкрепяните от Кремъл местни сепаратисти са се сговорили с руската ФСБ (наследника на КГБ) и наемническата група "Вагнер" да минират обекта, преди да "използват запалително вещество, което е довело до бързото разпространение на пожара в помещението".

Източникът на AP, който говори при условие за анонимност, цитира класифицираната разузнавателна информация, чието ниво на секретност наскоро беше понижено. Тя показва, че руските служители биха могли дори да подхвърлят боеприпаси от високомобилни ракетни системи със среден обсег на действие (HIMARS) като доказателство, че системите, предоставени от САЩ на Украйна, са били използвани при атаката.

Вероятно Русия ще предприеме тези действия, тъй като се очаква независими следователи и журналисти да получат достъп до Еленовка. В сряда генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че в отговор на исканията на Москва и Киев назначава мисия за установяване на фактите, която да разследва убийствата в затвора. Той заяви, че няма правомощия да провежда наказателни разследвания, но има право да праща подобни мисии.

ОЩЕ: Еленовка - военното престъпление, което заснеха на видео 

Сред украинските военнопленници в донецкия затвор има войници, пленени по време на падането на Мариупол. Те прекараха месеци, укрити заедно с цивилни в гигантския стоманодобивен завод "Азовстал" в южния пристанищен град. Тяхната съпротива по време на безмилостните руски бомбардировки се превърна в символ на украинската съпротива срещу агресията на Кремъл.

Повече от 2400 войници от Азовския полк на Украинската национална гвардия и други военни части се отказаха от борбата и се предадоха по заповед на украинските военни през май. Десетки украински войници бяха отведени в затвори в контролираните от Русия райони. Някои от тях се върнаха в Украйна в рамките на размяната на пленници с Москва, но семействата на други нямат представа дали близките им са все още живи и дали някога ще се завърнат у дома.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес