Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ призоваха Русия да освободи Гершкович

26 юни 2024, 12:55 часа • 733 прочитания

Посолството на САЩ в Москва призова Кремъл да освободи задържания репортер на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович.

"В този процес не става въпрос за доказателства, справедлив процес или върховенство на закона. Става въпрос за използването на американски граждани от страна на Кремъл за постигане на политическите му цели", се казва в изявление на посолството в социалните мрежи.

ОЩЕ: Руският съд ще решава съдбата на американския журналист Гершкович при закрити врата

Делото започна при закрити врата

Американският журналист от в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който бе арестуван преди 15 месеца в Русия по обвинение в шпионаж, се яви днес на съдебно заседание при закрити врата в град Екатеринбург.

Руската главна прокуратура съобщи този месец, че Гершкович е обвинен в "събиране на секретна информация" по заповед на ЦРУ за дейността на руското военно предприятие "Уралвагонзавод". Става въпрос за завод на около 150 километра северно от Екатеринбург, който произвежда и ремонтира танкове и друго военно оборудване.

ОЩЕ: САЩ и Кремъл преговарят за освобождаване на американски журналист, Путин с условие

Според прокуратурата 32-годишният Гершкович е събирал секретна информация за производството на танкове, които Русия използва за войната си в Украйна. Ако бъде признат за виновен, което е почти сигурно, Гершкович може да получи до 20 години затвор. Над 99% от подсъдимите в Русия са осъждани на затвор.

"Уолстрийт джърнъл" и американското правителство отричат всички обвинения срещу Гершкович и посочват, че той просто е изпълнявал служебните си задължения на репортер, акредитиран от руското министерство на външните работи.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес