Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ поставиха на Турция ултиматум заради руските системи С-400

08 юни 2019, 19:30 часа • 9086 прочитания

Турция получи краен срок до края на юли, за да избере между закупуването на американски изтребители F-35 и руски противоракетни ракетни системи С-400.

Действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан е дал ултиматума в писмо до турския си колега Хулуси Акар.

„Турция не може да има едновременно съвременни американски изтребители F-35 и руски противоракетни системи S-400“, се казва в писмото, цитирано от ВВС, предаде БГНЕС.

Двете държави, които са съюзници в НАТО, водят спора за С-400 в продължение на месеци.

Вашингтон твърди, че руските системи са несъвместими с отбранителните системи на НАТО и представляват заплаха за сигурността и иска Турция да закупи противовъздушни системи Patriot.

Турция, която се стреми към все по-независима отбранителна политика, е подписала договор за закупуване на 100 изтребителя F-35 и е инвестирала сериозно в програмата за тях, като турски фирми произвеждат 937 части от самолета.

В писмото си Шанахан казва, че САЩ са "разочаровани" да разберат, че турски военни са били изпратени в Русия, за да се обучава на С-400.

"Турция няма да получи F-35, ако приеме С-400", пише той. “Все още имате възможност да промените курса“. Писмото на Шанахан включва график за прекратяване на участието на Турция в обучението на пилоти F-35.

Първите четири F-35, които трябва да бъдат доставени в Турция, все още не са напуснали САЩ. А турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза във вторник, че страната му е "решена" да продължи сделката за С-400.

"За съжаление не сме получили положително предложение от американската страна по въпроса за системите Patriot, подобно на това за С-400 от Русия", каза той.

Турция има втората по големина армия в НАТО, 29-членният военен съюз, създаден да защитава от това, което беше по онова време Съветския съюз.

Ръководителят на руския държавен отбранителен конгломерат заяви в петък, че Русия ще започне да доставя С-400 на Турция след "около два месеца".

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес