Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ обезпокоени от подозренията, че Русия се е намесила в Каталуния

16 ноември 2017, 12:38 часа • 5553 прочитания

САЩ изразяват своето безпокойство относно подозренията, че Русия е влияела на казуса с независимостта на Каталуния чрез социалните мрежи в пореден опит да дестабилизира западните демокрации.

"Разбира се, много сме разтревожени от обвиненията за руска намеса в събитията в Испания", заяви говорител на американския държавен департамент пред El Pais.

"Всеки опит от страна на Русия да влияе на вътрешните дела на Испания чрез външни или вътрешни фактори, е напълно недопустим", допълни още той.

В петък испанското правителство обяви, че има доказателства, че руски онлайн групи за лобирали активно в полза на референдума за независимост на Каталуния от 1 октомври, обявен за противоконституционален от испанския съд.

Интернет дебатът за референдума е бил доминиран от онлайн акаунти, свързани с Кремъл, разпространяващи фалшива информация и пропаганда. Тези фалшиви новини включват информацията, че испанските Балеарски острови също искат независимост например.

Американските официални власти, които разследват руска намеса във вътрешните работи на САЩ, отказаха да разкрият дали администрацията на президента Доналд Тръмп има някакви доказателства за спонсорирана от Кремъл дейност в посока каталунската криза.

Русия винаги е отричала подобни обвинения и направи същото и по отношение на казуса с Каталуния.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес