Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Москва дестабилизира Западните Балкани чрез етническо напрежение

15 юли 2024, 19:45 часа • 1139 прочитания

Москва използва етническото напрежение в Западните Балкани, за да провокира "нестабилност и да възпрепятства интеграцията на региона в евроатлантическите институции", заяви Държавният департамент на САЩ.

Предупреждението бе отправено, след като пенсионираният американски генерал Уесли Кларк, бивш върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа, наскоро каза, че Русия, която поддържа тесни връзки със сръбския президент Александър Вучич, използва Белград като марионетка, за да сее раздори в региона.

Още: ЕК обяви шести инвестиционен пакет за Западните Балкани в размер на 1,2 млрд. евро

Сърбия, която от 2012 г. е кандидат за членство в Европейския съюз, отказва да наложи санкции на Москва заради агресивната ѝ война срещу Украйна, въпреки че гласува в подкрепа на няколко резолюции на ООН, осъждащи руската агресия.

През последните месеци напрежението в северната част на Косово, където има значително етническо сръбско малцинство, и в Република Сръбска, ентитета със сръбско мнозинство в Босна и Херцеговина, нараства.

Лидерът на Република Сръбска Милорад Додик е в приятелски отношения и с руския президент Владимир Путин. САЩ и Великобритания му наложиха санкции заради усилията му да подкопае Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., които сложи край на войната в Босна и Херцеговина.

Още: Путин сее хаос на Балканите: Все повече показва, че иска отцепване на Република Сръбска

Сепаратистката политика на Додик е една от основните пречки пред напредъка на БиХ към членство в ЕС, след като тя стана кандидат за членство през 2022 г.

"Ясно е, че Русия не подкрепя същото европейско бъдеще за страните от Западните Балкани, което самите те са избрали и което заслужават хората в региона. Русия се стреми да се възползва от междуетническото напрежение, да създава нестабилност и да възпрепятства интеграцията на региона в евроатлантическите институции", заяви говорител на Държавния департамент пред Радио Свободна Европа.

Още: Война на Балканите? Сърбия заплаши суверенитета на 4 държави

"Продължаваме да сме загрижени от риска напрежението на местно ниво да прерасне в сериозни политически конфликти, които да върнат назад държавите в региона, например в Северно Косово и предвид заплахите за отцепване в Босна и Херцеговина. Работим в тясно сътрудничество с всички страни, за да сведем до минимум тези рискове", добави той.

В доминираното от сърби Северно Косово напрежението остава високо след терористичната атака през септември 2023 г., при който етнически албански полицай загина след сблъсък с маскирани командоси, ръководени от косовския сърбин Милан Радойчич - приближен на сръбския президент Вучич.

Още: Босна и Херцеговина удвои износа си на оръжия

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Азия Джеймс О'Брайън неотдавна определи напрежението в Северно Косово и заплахите на Република Сръбска за отцепване като основните рискове за сигурността в Западните Балкани.

"Ето защо Съединените щати работят със страните от Западните Балкани за укрепване на регионалното сътрудничество и за напредък в реформите, които ще намалят възможностите за зловредно руско влияние и ще донесат траен мир, стабилност и просперитет в региона", заяви говорителят.

"Агресивната война на Русия срещу Украйна подчертава спешността и важността на тези приоритети", каза още той. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес