Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ държат под око ситуацията в Северна Македония: Задава ли се етнически конфликт?

20 август 2024, 15:05 часа • 4745 прочитания

Съединените щати наблюдават ситуацията в Северна Македония, след предупрежденията на македонския премиер Християн Мицкоски, че страната е изложена на риск от дестабилизация и етнически конфликт, заради албанците, които са на второ място по численост в държавата. Това научаваме от материал на македонската медия Телма

"Съединените щати са в редовен контакт с правителствени служители по въпроси от взаимен интерес", каза говорител  на Държавния департамент на Щатите, отговаряйки на въпроси в "Гласът на Америка".

Припомняме, че последният конфликт приключва през 2001 г., когато Охридското споразумение слага край на напрежението между етническите албански бунтовници и силите за сигурност на Македония.

Споразумението поставя основата за увеличаване на правата на етническите албанци, в резултат на което днес в югозападната ни съседка съществува партия на етническите албанци - Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). ОЩЕ: РС Македония и Албания призоваха да се спазва Охридското споразумение

Твърденията на Мицкоски

Македонският премиер разбуни духовете в Скопие след като каза, че  високопоставени служители в бившето правителство се опитват да мобилизират хората на място и "провокират етнически конфликт, тоест дестабилизират междуетническата хармония в Македония". Той дори заговори, че има индикации за елементи, които разполагат с огромни суми пари за тази цел. 

Обвиненията му са насочени директно към Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) (бел. ред. партията на етническите албанци в Северна Македония). Нещо повече - той обяви това по време на  пресконференция в Скопиес гостува щия косовски премиер Албин Курти.

В същото време само преди седмица ВМРО-ДПМНЕ дадоха на ДСИ новосъздадената парламентарна комисия за наблюдение на прилагането на така наречения "балансьор" в югозападната ни съседка, който представлява механизъм за осигуряване на съответния етнически баланс при назначения в държавната администрация.

Прави впечатление още, че обвиненията му идват на фона на съмненията на СДСМ за таен съюз между партията на Мицкоски - ВМРО-ДПМНЕ. ОЩЕ: Има ли таен съюз между ВМРО-ДПМНЕ и партията на албанците в Скопие?

Партията на етническите албанци го обвиниха във фалшиви твърдения

От партията на етническите албанци нарекоха фалшиви твърденията на Мицкоски, като  дори стигнаха по-далеч, като ги определиха като умишлени и опасни правителствени сценарии за обвиняване на други за разфокусирането на обществеността от липсата на резултати и ежедневните правителствени скандали.

От юни, когато Мицкоски сформира новия си кабинет след победата на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ на изборите през май, ДСИ настоява, че те, като най-голямата етническа албанска партия в страната, е трябвало да бъдат част от него.

Вместо това Мицкоски избра съперниците на ДСИ в политическия кампус на етническите албанци, коалицията „Влен“, която спечели по-малко гласове от ДСИ. ДСИ заяви, че това е акт на "игнориране на волята на албанците" и заяви, че се подготвя за редица дейности, включително възможни улични протести тази есен.

Въпреки това ДСИ, който прекара повече от две десетилетия като младши управляващ партньор в няколко правителства, настоя по-рано този месец, че всичко, което планират, ще бъде в рамките на нормалните демократично приети действия, допълва Balkan Insight. 

Мицкоски да подаде сигнал, където трябва, зоват от СДСМ

Президентът на СДСМ Венко Филипче помоли Мицкоски, ако има информация за евентуална дестабилизация, да я предаде на съответните институции.

"Информацията за дестабилизацията, която премиерът публикува два поредни дни, предизвиква безпокойство сред гражданите и негова лична отговорност е да не допусне такава ситуация. Ако самият той не е споделил информацията, призовавам разследващите органи да образуват производство и да разследват тези твърдения“, написа Филипче във Фейсбук на 5 август.

Само Силяновска е спокойна

Във връзка с изявленията на Мицкоски за потенциална нестабилност президентът Гордана Силяновска-Давкова каза, че дори не е свиквала Съвета за сигурност, защото смятала, че няма нужда от това. ОЩЕ: Мицкоски: Междуетническите отношения са стълб на обществото ни

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес