Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саркози изостава

21 февруари 2012, 08:12 часа • 3434 прочитания

Два месеца преди президентските избори във Франция анкета установи, че настоящият държавен глава Никола Саркози ще получи на първия тур 27 на сто от гласовете, като ще отстъпи с два пункта на основния си съперник, социалиста Франсоа Оланд, предаде ИТАР-ТАСС.

Проучването на социологическата агенция "Опиниънуей" (OpinionWay), извършено в края на миналата седмица, констатира, че официалният старт на кампанията на Саркози в сряда му е донесъл допълнителна подкрепа от 1,5 на сто спрямо рейтинга му от предишна анкета.

Същевременно предполагаемият резултат на Оланд на първия тур на 22 април не се е променил. Според последни проучвания на избирателните нагласи на французите разликата между двамата основни конкуренти в изборите може да стане още по-голяма на евентуалния втори тур на 6 май.

Тогава 44 на сто от избирателите възнамеряват да подкрепят Саркози, а Оланд ще може да разчита на 56 процента. От значение обаче е големият дял от гласоподавателите, които за момента не са решили за кого да гласуват. Например около една четвърт от анкетираните от "Опиниънуей" се затрудняват да отговорят кого ще предпочетат на втория тур, посочва ИТАР-ТАСС. Агенцията допълва, че според приближени на френския президент той ще съумее да намери аргументи, с които да привлече на своя страна колебаещите са и да победи на втория тур. 

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес