Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саркози: Европа вече не е изправена на ръба на пропастта!

30 януари 2012, 08:54 часа • 3798 прочитания

Обстановката в еврозоната се стабилизира и Европа вече не е изправена на ръба на пропастта, обяви в телевизионно интервю, излъчено едновременно по шест телевизионни канала президентът на Франция Никола Саркози. Той подчерта, че държавният дълг на страната през 2012 г. ще бъде между 5,3 и 5,4 от брутния вътрешен продукт, което е по-малко от прогнозните 5,7 на сто.

Президентът обяви пакет от мерки, насочени към повишаване на конкурентоспособността на френската икономика и намаляване на безработицата.

Предвижда се данък добавена стойност да бъде увеличен с 1,6 на сто до 21,2 на сто с цел да се гарантират социалната защита на хората, след като вноските, правени за социално осигуряване от работодателите, бяха намалени.

Предстои и въвеждането на данък в размер на 0,1 на сто върху финансовите транзакции (който ще влезе в сила от август), както и слабо увеличение на данъка върху инвестициите и наследствата. Увеличението на ДДС ще влезе в сила от октомври.

Относно плановете си за кандидатиране за втори президентски мандат, Саркози каза, че ще обяви намеренията си на 16 март. По думите му обаче пролича, че той по-скоро ще се впусне в битката за Елисейския дворец, отколкото да се откаже, коментира "Ройтерс".

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес