Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сара Фъргюсън е диагностицирана с рак на кожата

21 януари 2024, 22:14 часа • 4266 прочитания

Херцогинята на Йорк е диагностицирана със злокачествен меланом след отстраняването на ракова бенка по време на лечението ѝ от рак на гърдата. На Сара Фъргюсън са отстранени и анализирани няколко бенки по време на реконструктивна операция след мастектомия, съобщи нейният говорител.

Херцогинята "остава в добро настроение", въпреки че е "притеснително" да ѝ бъде поставена поредната диагноза рак. Тя е третата кралска особа, която съобщава за медицинска процедура тази седмица след като Кейт Мидълтън претърпя коремна операция, а малко след това стана ясно, че крал Чарлз III също ще влезе в болница.

Още: Колко голям е рискът човек да се разболее от рак? Най-важните фактори

Подробности за страшната диагноза

Говорителят на Фъргюсън заяви пред BBC: "Нейният дерматолог поиска да бъдат отстранени и анализирани няколко бенки по същото време, когато херцогинята претърпяваше възстановителна операция след мастектомията си, и една от тях беше идентифицирана като ракова.

Снимка: Getty Images

Тя преминава през допълнителни изследвания, за да се увери, че това е било уловено в ранен стадий. Ясно е, че поредната диагноза толкова скоро след лечението на рак на гърдата е притеснителна, но херцогинята остава в добро настроение. Херцогинята иска да благодари на целия лекарски екип, който я подкрепя, особено на дерматолога си, чиято бдителност гарантира, че заболяването е открито, когато трябва. Тя вярва, че преживяното от нея подчертава важността на проверката на размера, формата, цвета и структурата и появата на нови бенки, които могат да бъдат признак на меланом".

В изявлението се благодари и на частния медицински екип, който е подкрепял кралската особа по време на лечението ѝ. Херцогинята потвърди диагнозата за рак на гърдата през юни миналата година, след рутинен мамографски преглед. По темата: Сара Фъргюсън е диагностицирана с рак на гърдата

След това ѝ беше направена единична мастектомия в болница "Крал Едуард VII" в Лондон - частна клиника, използвана от висши кралски особи.

64-годишната херцогиня беше омъжена за херцога на Йорк - принц Андрю, в продължение на 10 години, преди да се разведат през 1996 г. Двамата продължават да живеят в общ дом в Royal Lodge - имот, собственост на Crown Estate в Уиндзорския парк. Те имат две дъщери - принцеса Беатрис на 35 години, и принцеса Юджини на 33 години, както и трима внуци, пише БГНЕС.

Любопитно: Съдбоносните последни думи на кралица Елизабет II към Сара Фъргюсън

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес