Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Санна Марин официално всъпи в длъжност (ВИДЕО)

10 декември 2019, 16:00 часа • 6047 прочитания

Финландският парламент одобри кандидатурата на новия министър-председател на Финландия - 34-годишната Санна Марин, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

"99 депутати гласуваха за Марин, а 70 бяха против. 30 отсъстваха", заяви председателят на парламента Мати Ванханен.Така Марин се превърна в най-младият лидер в света. Тя ще бъде премиер на кабинет, съставен от 5 партии, чиито лидери са само жени.

„Женската петорка“ за първи път ще води страната. Лидерите на всички останали управляващи партии са: 32-годишната Катри Кулмуни оглавява центристите, 34-годишната Мария Охисало е председател на Зелените, Съюзът на левите сили се ръководи от 32-годишната Лий Андерсон, а 55-годишната Анна Мая Хенриксон ръководи Шведската народна партия.

В правителството на Санна Марин 12 министерски постове заемат жени, а 7 са разпределени между мъже.

С този ход на Финладния правителствата на всички скандинавски страни, с изключение на Швеция, вече се оглавяват от жени. От 2017 г. правителството на Исландия се ръководи от Катрин Якобсдотир, Дания от 27 юни се управлява от Мете Фредериксен, а Норвегия от 2013 г. от Ерна Сулберг.

Коя е Санна Марин? Тя е отраснала с 2 майки, има дете на 22 месеца. Още подробности за новия премиер на Финладния вижте в ТАЗИ СТАТИЯ.

Предишният премиер Анти Рине подаде оставка на 3 декември, след като ключов коалиционен партньор - Финландски център - оттегли доверието и подкрепата си от кабинета. Рине беше подложен на критики заради реакцията на правителството на кризата с националната пощенска служба, чиито служители стачкуваха две седмици миналия месец. Всичко за причината за политически рокади във Финладния можете да прочете ТУК.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес