Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самоуправлението на Донецк и Луганск - разликите според Порошенко и сепаратистите

02 юли 2015, 17:55 часа • 10207 прочитания

Украинският президент Петро Порошенко официално предложи конституционни промени по отношение на Донецк и Луганск, но те не удовлетворяват контролиращите двете области сепаратисти, пише EUractiv.

Съгласно Минските договорености Донецк и Луганск трябва да получат автономия от централната власт в Киев. Това е записано в чл. 11, като там се уточнява, че конституционните промени трябва да имат одобрението и съгласието и на сепаратистите. Предложената от Порошенко версия предвижда охлабване на президентския контрол върху Донецк и Луганск, като се дава право на градовете в двете области да разпределят данъчните си приходи. Няма обаче предвиден статут за полуавтономия, а точно това искат сепаратистите изрично записано в украинската конституция. Вместо това се предлага „частично самоуправление” за период от три години.

Според Порошенко децентрализацията в предложения от него вид е достатъчна и приближава Украйна до западния модел на демокрация. Той не желае варианта на сепаратистите, защото това би означавало „украинска федерация по вкуса на Москва”. Основната причина "против" е че при такава федерализация Донецк и Луганск биха могли да осуетят влизането на Украйна в ЕС на чисто юридическа база.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес