Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самолетите на руските авиокомпании не спират с повредите - двигателите отказват и застрашават животи (ВИДЕО)

30 януари 2024, 16:33 часа • 2874 прочитания

Три самолета на най-голямата частна авиокомпания в Русия - S7 - претърпяха повреди в двигателите си по време на полет или преди излитане само в рамките на три дни.

Последният случай

Сутринта на 29 януари самолет Airbus A-320, изпълняващ полет от Омск, се приземи на московското летище Домодедово с повреден десен двигател, съобщи каналът Aviaincident. На борда е имало повече от 170 души. Машината е спряна от по-нататъшни полети.

Още: Руски самолет, превозващ пациент, се разби в Афганистан, 6-ма са загинали? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Предишните примери

На 27 януари още два самолета S7 не успяха да излетят поради неизправност на двигателя. 160 души е трябвало да летят от Улан-Уде до Москва, но Boeing 737-800 така и не се е отлепил от земята. Пилотите е трябвало да прекратят излитането поради повреда на левия и десния двигател. Подобна неизправност може да доведе до унищожаване на самолета още по време на полета.

Още: Речено-сторено?: Русия ще направи 600 самолета без чужди компоненти за 6 години (ВИДЕО)

По същата причина е отменен полет на S7 от Москва до Анталия, Турция. Сутринта на 27 януари на летище Домодедово Boeing 737-800 прекъсна излитането си поради повреда на един от двигателите, съобщи The Moscow Times.

По-рано авиокомпания S7 имаше проблеми с техническото обслужване на самолетите, най-вече с ремонта на американските двигатели P&W за Airbus A320/A321neo, с които техниците в Русия и Иран не работят.

Още: Още един самолет на "Аерофлот" се счупи, 400 пътници блокирани в Тайланд (ВИДЕО)

15 повреди през 2024 г.

От началото на годината самолетите на руските авиокомпании са се повреждали поне 15 пъти. В една трета от случаите виновник за това е бил двигателят на самолета.

Такива проблеми бяха причина за катастрофата в Афганистан - двама пътници загинаха, след като частен самолет се разби. Предварителната версия на разследващите е отказ на двата двигателя на френския Falcon.

Друг инцидент стана в понеделник със самолет Sukhoi Superjet 100 по време на полет от Харбин, Китай. Той извърши аварийно кацане на летище Якутск, след като се активира датчик за пожар в багажното отделение.

Още: Четирима от катастрофиралия руски самолет са оцелели? (ВИДЕО)

Неделният ден също не мина без инциденти - на летище Новокузнецк отказа генераторът на първия двигател на самолет Boeing-737-800 на "Аерофлот". Той е трябвало да лети за Москва.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес