Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само за два месеца: Русия дала близо 40 милиона долара за подкупи на избиратели в Молдова

24 октомври 2024, 20:11 часа • 683 прочитания

Началникът на Главния полицейски инспекторат в Румъния Виорел Чернаутану представи нови подробности по случая с подкупа на избиратели. Според разследването само през октомври, в навечерието на изборите и референдума, повече от 24 милиона долара са преведени от Русия в Молдова чрез приложението Promsvyazbank.

Още: Референдумът за ЕС в Молдова: Путин се скъса да купува гласове, но го биха с гол след 90-тата минута

Както отбеляза Чернаутану, схемата за подкупване на избиратели с помощта на Promsvyazbank започна да работи в края на пролетта, но през есента, в навечерието на изборите и референдума, броят на преводите се увеличи. Ботове в Telegram помогнаха на хората да инсталират приложението. Само през октомври полицията е документирала и спряла дейността на 97 такива бота. Според полицията обаче в системата са регистрирани 138 хиляди номера от Молдова.

Още: "Искаме да сме в европейското семейство": Българин в Молдова разкри как се купуваха гласове с руски рубли

Според Чернаутану, ако през септември сумата на преводите е била 15 милиона долара, сега тя достига 39 милиона долара. 24 милиона долара за подкупване на избиратели са дошли от укриващия се молдовски олигарх Илан Шор, съобщи полицията. „Важно е всички наши граждани да разберат, че са въвлечени в незаконна схема“, подчерта Чернаутану.

Още: Пореден руски намек за украински сценарий в Молдова

Досега органите на реда са документирали над 520 души, замесени в схемата за подкуп на избиратели. Заплашват ги до три години затвор или тежка глоба.

Референдумът

Въпреки огромните свидетелства за купуване на гласове "против" членството на Молдова в Европейския съюз, референдумът бе приет с крехка преднина от 50,16% "за". Досегашният президент и кандидат за нов мандат - проевропейски насочената Мая Санду пък води след първия тур на вота за държавен глава, който се проведе паралелно с референдума. 

Още: ЕС видя безпрецедентна руска намеса на изборите в Молдова

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес