Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салвини пак замечта и заговори за предсрочни избори

08 юни 2020, 14:00 часа • 1030 прочитания

Италианският крайнодесен лидер Матео Салвини заяви, че правителството в страната се е провалило в бързото рестартиране на живота след пандемията от коронавирус и призова за предсрочни избори, предаде БГНЕС.

Неговата антиимигрантска Лига е най-популярната партия в Италия, но е в опозиция, след като миналата година Салвини се оттегли от коалицията с популисткото Движение 5 звезди в неуспешен опит да управлява сам.

Италианците ще отидат на урните тази есен за регионални избори и за референдум за намаляване на броя на депутатите. Точните дати на тези гласувания все още не са определени.

"Нека помолим хората да гласуват също и за правителство, което ще управлява пет години и ще има ясни идеи", каза Салвини в интервю, публикувано в "Ла Стампа".

Коалицията на премиера Джузепе Конте се състои основно от лявоцентристката Демократическа партия (ДП) и Д5З и би трябвало да управлява до 2023 г., макар че предсрочни избори в Италия не са изключени.

"Това правителство... трябва да си върви", каза Салвини и добави, че конфликтите в рамките на коалицията я парализират.

Салвини, чиято популярност скочи, след като направи нелегалната имиграция своя основна идея, започна да губи своя рейтинг, след като пандемията от коронавирус удари Италия в началото на годината и мигрантският въпрос беше поставен на заден план.

Лига бе възнаградена с около 35% от доверието на избирателите миналото лято, но оттогава насам популярността ѝ намаля до около 25%. Тя е следвана от ДП с около 20%.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес