Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салвини обиди ромка, обвиниха го в расизъм

03 август 2019, 08:45 часа • 5348 прочитания

Политици и журналисти обвиниха Матео Салвини в расизъм и казаха, че е "извън контрол", след избухването му срещу ромка от Милано, пише Euronews.

Лидерът на крайнодясната партия Лига беше провокиран от интервю с представителката на малцинствата, живееща в катун северно от Милано, която каза, че "всички политици заслужават куршум в главата".

Салвини отговори със заплахи, че къщата на жената ще бъде срината. "Нормално ли е циганка в Милано да казва: Салвини трябва да бъде застрелян в главата? Кротко, мръсна циганко, кротко. Булдозерите идват скоро", написа вицепремиерът.

Употребата на италианската дума "дзингарача" (zingaraccia), която означава "мръсен циганин", беше това, което предизвика критиките срещу Салвини.

Заканите срещу ромката дойдоха в навечерието на 2 август, когато се почита паметта на избитите в концентрационните лагери на нацистите роми.

Един от вестниците написа в коментар на редакцията, че думите на вицепремиера са "отвратителни".

Политикът от Демократическата партия Роберто Джакети каза, че Салвини явно е "извън контрол" и призова италианците да започнат да се тревожат за това, преди да е станало прекалено късно.

Журналистът Корадо Формиджи попита, дали политик, който използва откровено расистка терминология, трябва да бъде допускан до толкова високи постове.

Салвини отказа да отстъпи и написа, че е "лудост" да не бъде критикувана ромката за това, което е казала, а да критикуват него за израза "мръсна циганка."

"Продължавам, докато целта не бъде изпълнена: нула цигански катуни в Италия.", написа Салвини в Twitter.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес