Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салвини готви план за изселване на ромите от Италия

16 юли 2019, 14:04 часа • 7226 прочитания

Настроеният срещу миграцията вътрешен министър на Италия Матео Салвини поръча доклад за ромското население на страната с оглед на затварянето на пренаселени "незаконни" лагери.

Ръководителят на крайнодясната Лига нареди на регионалните префекти на страната да изготвят "доклад за присъствието на роми, синти и каминанти" в рамките на две седмици, се казва в изявление на министерството на вътрешните работи.

"Целта е да се провери наличието на незаконни лагери, за да се изготви план за изселване", се казва в него.

Роми, синти и каминанти са традиционно номадски етнически групи, които са живели в Европа от векове.

Синтите традиционно са от Западна и Централна Европа, докато ромите произхождат от източната и югоизточната част на континента. Каминанти са най-малката група, около три процента.

Според оценки на Съвета на Европа в Италия има между 120 000 и 180 000 роми, синти и каминанти - една от най-ниските концентрации в Европа.

Повече от половината са италиански граждани с редовни работни места и домове, но престъпленията от омраза срещу по-малко късметлиите са широко разпространени.

Доклад на проромската група Associazione 21 Luglio от 2017 г. каза, че 26 000 роми, синти и каминанти живеят в аварийни жилища или лагери в Италия.

Заплахите срещу тях са се увеличили при крайно десния националистически министър, който миналата година предизвика противоречия с призива си за ново преброяване на ромите и за всички неиталианци, които да бъдат изгонени от страната.

Салвини също се стреми да затвори италианските пристанища за кораби на благотворителни организации, които спасяват мигранти в Средиземно море.

Вижте и последните разкрития за връзката между Салвини и Русия в материала ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес