Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салвини: Европа разглежда Италия като китайска колония

06 септември 2020, 13:45 часа • 1713 прочитания

Крайнодесният лидер Матео Салвини заяви на 6 септември,  че Италия е пред риск от заличаване поради нерешителността на правителство, неспособно да очертае курс, оставяйки страната да се превърне в "китайска колония", предаде БГНЕС.

През изминалата година "всичко е блокирано, те спорят за всичко", независимо дали това е съдбата на Алиталия или пенсионната реформа“, каза Салвини по време на форум на езерото Комо.

Правителството - коалиция от популисткото Движение 5 Звезди и лявоцентристката Демократическа партия - не върви наникъде, каза Салвини, и е време Италия да вземе решение за бъдещето си.

Преди изборите, които трябва да се проведат по-късно този месец в седем региона, Салвини, бивш вътрешен министър, заяви, че неговата партия Лига иска да осигури "сигурност и бъдеще на страната".

"Искаме да трансформираме Италия в по-модерна, ефективна държава, основана на заслуги и конкуренция," каза той.

Салвини каза също, че "е неприемливо, че в Европа Италия се разглежда като китайска колония, троянски кон на китайската диктатура".

За разлика от много от своите връстници в ЕС, Италия се старае да поддържа добри връзки с Пекин, въпреки напрежението във връзка с пандемията от коронавирус и усилията да се изключи, начело с Вашингтон, китайският телекомуникационен гигант „Хуауей“ от изграждане на 5G системи.

"Всяко евро от китайски инвестиции в чувствителна инфраструктура трябва да бъде анализирано и в определени случаи да бъде блокирано", каза Салвини.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес