Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С нов законопроект: Полша дава повече права на гей двойките

18 октомври 2024, 20:41 часа • 568 прочитания

Проевропейското коалиционно правителство на премиера Доналд Туск миналата година дойде на власт в страната с преобладаващо католическо население благодарение на подкрепата на по-младите и либерално настроени избиратели.

Преди това в продължение на осем години Полша бе управлявана от националистически кабинет, който смяташе, че борбата за равенство на ЛГБТ общността се основава на опасна чуждестранна идеология, пише БТА.

Част от избирателите на новото правителство обаче се разочароваха от бавните според тях темпове на промените.

Още: Членството в ЕС не е въпрос на живот и смърт за Украйна: Полша постави условия

„Избирателите ни очакват от нас да въведем тези промени в областта на човешките права“, каза на пресконференция министърката по въпросите на равенството Катажина Котула, която е представител на партията „Нова левица“. „Вярвам, че това е напълно разумно решение, което може да създаде усещане за сигурност у много хора“, допълни тя.

Законопроектът предвижда двойките, които имат граждански партньорства, да могат да получават правото на наследяване и на достъп до медицинска информация за партньорите си. Те обаче няма да могат да осиновяват деца, като тази отстъпка е направена, за да се осигури подкрепата на Полска селска партия (ПСП), която е част от управляващата коалиция.

Още: Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

ПСП не подкрепи законопроектите за либерализиране на абортите, с което попречи на коалиционните партньори да изпълнят едно от ключовите си обещания към избирателите.

За да влезе в сила, новият законопроект трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, който е консервативен съюзник на предишното националистическо правителство и чийто президентски мандат му изтича догодина.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес