Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво "германската" Европа се различава от "френската"?

12 март 2019, 21:00 часа • 2365 прочитания

„Лидерът на германските християндемократи разкри своята визия за бъдещето на Европа. Оказа се, че „германската” Европа е различна от „френската”. Това пише в свой материал руското списание „Експерт“, съпоставяйки визиите на двете водещи държави за бъдещето на Европейския съюз.

Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) публикува програма за европейски реформи на управляващата партия в Германия. Няколко дни преди това френският президент Еманюел Макрон направи същото програмно изявление, в което описва как вижда бъдещето на обединена Европа.

„Европейският централизъм, европейската държавност, комунитаризация на дълга, европеизацията на социалните системи и минималната работна заплата са грешен подход“, пише Крамп-Карренбауер в статия, публикувана под заглавие „Да поставим Европа на правилния път“.

Лидерът на ХДС, който замени Ангела Меркел през декември 2018 г., е съгласна с френския президент, че „Европа трябва да бъде по-силна“, но не вярва, че това ще бъде постигнато чрез създаване на допълнителни европейски организации и институции, нито чрез изземване на властта на националните правителства от Брюксел.

Призовавайки за „Европейско Възраждане“, Макрон предложи формиране на нови институции и да проведе общоевропейска конференция за преформатиране на континенталните политически структури. Лидерът на Петата република предложи да се въведе европейска минимална работна заплата и да се създаде европейска банка за борба с изменението на климата.

Вместо да защитава „дефектното състояние на днешния Европейски съюз от обвиненията на популистите", според АКК Европа се нуждае от стратегия, която да комбинира националните и европейските подходи.

За да остане Европа силна и обединена, „дейностите на европейските организации не могат да претендират за морално превъзходство над усилията и дейностите на националните правителства", смята германският политик.

„Нова Европа не може да бъде създадена без национални държави. Те дават демократична легитимност и идентичност. Членовете на ЕС формулират и обединяват своите национални интереси на европейско равнище. Това дава на европейците значителна тежест на международната сцена", пише лидерът на германските християндемократи.

Ясно е, че АКК разстрои Макрон и французите, като заяви, че за да подобри спешно външната си политика, ЕС трябва да има постоянно място в Съвета за сигурност на ООН и да опразни втората сграда на Европейския парламент в Страсбург. Париж отхвърли и двете идеи.

Като цяло, тя се съгласява с френския президент по въпроси, свързани с миграцията и изменението на климата. Наследницата на Меркел подкрепя акцента на Макрон върху засилването на сигурността на външните граници на ЕС и призовава Европейската агенция за гранична охрана (Фронтекс) да получи ролята на „гранична полиция“.

Според АКК исканията на мигрантите за статут на бежанци и убежище трябва да бъдат проверявани на границите на Шенгенската зона. ЕС трябва да създаде електронна система за влизане и излизане от обединена Европа, уверена е тя.

Председателят на ХДС вярва, че Европа трябва да стане лидер в борбата срещу изменението на климата. За тази цел е необходимо да се сключи европейски договор за опазване на климата. Освен това всички европейски държави трябва да участват в него.

Говорейки за отношенията между Берлин и Париж, може спокойно да се каже, че различните визии за бъдещето на Стария свят от френския лидер и най-вероятния следващ канцлер на Германия само увеличават и без това тежкия багаж на различията, заключава руската медия.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес