Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръст на случаите на рак на кожата във Великобритания

27 май 2024, 10:52 часа • 5619 прочитания

Във Великобритания благотворителна организация за борба с рака предупреждава хората да направят повече, за да се предпазят от слънцето, тъй като броят на случаите на рак на кожата в Обединеното кралство продължава да нараства.

ОЩЕ: Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Тревожни данни

Прогнозите са, че тази година ще има рекордни 20 800 диагностицирани случая с меланом спрямо средногодишните 19 300 между 2020 и 2022 г. Анализът на организацията показва, че нивата са се увеличили с почти 1/3, съобщи БНР.

Увеличението се дължи отчасти на нарастващото застаряване на населението и повишаването на осведомеността за признаците на рак на кожата. Докладът предполага, че около 17 000 случая на меланом всяка година могат да бъдат предотвратени, като почти девет от 10 са причинени от силната ултравиолетова радиация.

ОЩЕ: Има ли фамилна обремененост за рак на кожата?

Меланомите са сериозен вид рак на кожата, който може да се разпространи и в други части на тялото. Съществуват и немеланомни ракови заболявания на кожата, които обикновено са по-чести и по-малко сериозни от меланома. Нарастването на случаите е обхванало всички възрастови групи, но най-голямото увеличение е при възрастните над 80 години.

Младите хора са по-склонни да осъзнават връзката между ултравиолетовите лъчи и рака на кожата, отколкото по-старите поколения, заключават учените, като допълват, че това означава, че те са по-склонни да вземат предпазни мерки при излагане на слънце в сравнение с по-възрастните хора.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес