Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръководителят на "Нафтогаз" смята, че Русия спокойно може да доставя газ и без транзит през Украйна

17 май 2019, 09:06 часа • 4684 прочитания

Русия ще се справи с доставките на газ за Европа дори да няма транзит през Украйна и газопровода Северен поток 2 да не е построен. Това каза ръководителят на държавната енергийна компания на Украйна "Нафтогаз" Андрей Коболев, предаде БГНЕС.

Според управителя на "Нафтогаз", Русия има капацитет да достави минималното изисквано количество газ по договорите с европейските купувачи, дори напълно да бъде спрян транзита през Украйна, пише РИА новости. Коболев допълни, че за Украйна спирането на транзита ще означава загуба от 3 милиарда долара или около 3 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Договорът между Русия и Украйна за условията, по които Москва пренася суровината през територията на Украйна, изтича в края на 2019 г. Преговорите за нов договор се водят на тристранни срещи между Русия, Украйна и Европейската комисия.

След последната такава среща не се стигна до конкретно споразумение, но Еврокомисията каза, че иска договорът да е за повече от 10 години и количествата да са толкова големи, че да са примамливи за инвеститорите, които биха искали да развият украинската система за пренос.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес