Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рюте за удари на Украйна дълбоко в Русия: Има всички правни основания да ги разрешим

10 октомври 2024, 16:59 часа • 829 прочитания

Въпросът за разрешаване на Украйна да използва западни оръжия с далечен обсег на действие срещу цели на територията на Руската федерация, е въпрос, който касае конкретния съюзник на Киев. Съществуват обаче всички правни основания за разрешение, заяви новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте.

„От правна гледна точка, това е възможно, защото от правна гледна точка Украйна има право да използва оръжията си, ако те могат да поразяват цели в Русия и ако тези цели представляват заплаха за Украйна. Но дали отделните съюзници ще направят това, в крайна сметка, винаги зависи от тях“, заяви Рюте пред журналисти.

Още: Зеленски бил готов за "замразяване" на фронта в замяна на две решения за Украйна?

Генералният секретар на НАТО добави, че въпросът е бил обсъден и по време на тристранната среща в Лондон между него, украинския президент Володимир Зеленски и британския премиер Киър Стармър: Зеленски пристигна в Лондон за среща със Стармър и Рюте (ВИДЕО).

„Обсъдихме го днес. Но в крайна сметка това зависи от отделните съюзници“, повтори Рюте, цитиран от РБК-Украйна.

Големият въпрос с далекобойните оръжия

Зеленски настоява за разрешение от западните партньори за нанасяне на удари дълбоко в Русия, за да може да атакува стратегическите обекти на противника си. Темата трябваше да се обсъди и на срещата на Контактната група за Украйна в германската военновъздушна база "Рамщайн", но тя бе отменена, тъй като американският президент Джо Байдън нямаше как да дойде в Европа, докато Флорида е изправена пред бедствие от урагана "Милтън".

The Guardian съобщи, че САЩ и Великобритания вече са взели решение за украинските удари по Русия, но не са го обявили. Прессекретарят на Зеленски Сергей Никифоров заяви, че самите руснаци първи ще научат за отмяната на ограниченията за нанасяне на удари.

Още: Зеленски: Войната в Украйна може да приключи през 2025 година (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес