Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците се правят на хуманисти, правят учебници по украински език

05 април 2023, 07:25 часа • 1057 прочитания

Руското министерство на образованието е създало учебник по класически украински език за учениците в началните училища и разработва такъв учебник и за учениците в средните училища. Това съобщи руският заместник-министър на образованието Александър Бугаев, цитиран от контролираната от Кремъл руска информационна агенция ТАСС, предаде БТА.

"Учебникът ще се появи. Разработката за началните класове вече е завършена. Работата по учебниците за учениците между пети и девети клас е в разгара си, така че, както казахме, съответните материали и учебни помагала ще бъдат готови. Езикът на преподаване ще е руски, но преподаването на украински като роден език, както и на други езици на народите на Руската федерация, ще създадем всички условия за това", каза той.

В училищата в т.нар. ДНР (Донецка народна република), ЛНР (Луганска народна република), Запорожска и Херсонска област децата ще могат да изучават украински език като роден или като избираем. Формата ще зависи от решението във всеки конкретен регион, обясни Бугаев. Образованието в тези региони е предимно на руски език, каза той.

Припомняме, че четирите украински области бяха анексирани и обявени за част от Руската федерация след незаконни и нелигитимни референдуми и то без руската армия така и да е завладяла и четирите области официално: Самите руснаци пуснаха кадри, показващи колко фалшиви са т.нар. референдуми (ВИДЕО)

"Правилно е човек да има право да учи и изучава родния си език, ако желае. Подготвяме учебник, който наистина ще отразява цялата красота, цялата чистота на традиционния украински език, който се е изучавал в най-добрите ни педагогически традиции през съветския период", добави Бугаев.

Междувременно стана ясно, че омбудсманът на т.нар. ДНР Даря Морозова ще се включи дистанционно чрез видео връзка в неофициално заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата за децата, изведени в Русия от Украйна след подпалената от издирвания именно заради това от Международния наказателен съд руски диктатор Владимир Путин, съобщи във пресслужбата на постоянното представителство на Русия към световната организация. Срещата, която ще се проведе днес (сряда), е озаглавена "Децата и въоръженият конфликт: украинската криза, евакуацията на деца от зоната на конфликта", и е инициирана от руска страна.

"Докато западните медии пропагандират изкривена картина, белязана от дезинформация, участниците ще чуят данни от първа ръка от руския президентски комисар по правата на детето, както и от деца, евакуирани от зоната на конфликта", се казва в съобщението на руската пресслужба. Киев твърди, че от февруари тази година в Русия са били депортирани повече от 16 000 украински деца, припомня БГНЕС. 

"Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна са просто отвъд всякакво човешко разбиране. Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне... на деца в Русия с цел тяхното превъзпитание и осиновяване", заяви украинският посланик Евгения Филипенко пред съвета.

Висшият орган на ООН по правата на човека прие резолюция, в която изисква от Москва "да прекрати незаконното принудително прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация". Текстът беше приет с гласовете на 28 от 47-те членове на Съвета, 17 се въздържаха и само Китай и Еритрея се противопоставиха. В него се подчертава по-специално прехвърлянето на "деца, включително деца от институционални грижи, непридружени деца и отделени деца".

В резолюцията, която удължава с още една година разследването на високо равнище на нарушенията, извършени в контекста на руската война в Украйна, се изисква Русия да осигури достъп до всички прехвърлени лица. В нея се казва, че Москва трябва да предостави на "персонала на установените международни механизми за правата на човека и хуманитарни механизми безпрепятствен, незабавен, устойчив и безопасен достъп" до прехвърлените лица. И се призова за "надеждна и изчерпателна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да осигури достойното им третиране и безопасното им завръщане". Текстът призовава също така за предоставяне на "безпрепятствен, незабавен и устойчив достъп" до всички военнопленници и всички "незаконно задържани".

Разследващата комисия на високо равнище (COI), създадена от Съвета за сигурност преди година, за да разследва злоупотребите след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., заключи в първия си доклад миналия месец, че принудителното прехвърляне на украински деца е равносилно на военно престъпление. Разследващите, които получиха още една година, за да продължат с разследването си, заявиха, че проучват и твърденията, че тези прехвърляния на деца биха могли да бъдат приравнени на геноцид. Те изтъкнаха и много други руски нарушения в Украйна, които, според тях, представляват военни престъпления, включително убийства, изтезания и изнасилвания, като същевременно предупредиха, че системните атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна и моделът на широко разпространени и системни изтезания могат да се считат за престъпления срещу човечеството.

Съветът за сигурност на ООН не разреши на Морозова да направи изказване по време на заседанието на 17 март поради съпротивата на западните държави, отбелязва ТАСС. Четири държави (Русия, Бразилия, Гана и Китай) подкрепиха предложението Морозова да говори пред Съвета за сигурност, докато осем държави (Албания, Обединеното кралство, Малта, САЩ, Франция, Швейцария, Еквадор и Япония) се обявиха против при процедурното гласуване.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес