Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците се мъчат да сринат Бахмут, руска масирана атака с дронове е спряна (ВИДЕО)

20 май 2023, 09:56 часа • 9083 прочитания

Украинските контраатаки при Бахмут елиминираха опасността от обкръжаване на града от руснаците и принудиха руското военно командване да вложи и без това оскъдни ресурси, за да защитава руските позиции срещу ограничена като цяло офанзивна операция – точно както украинското командване е искало. Това гласи оценката на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

В последното денонощие напредъкът на украинските войски в предградията на Бахмут вече се е забавил – това признава в Телеграм зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. Руснаците обаче не могат да си върнат загубените по фланговете и в предградията позиции, става ясно от думите ѝ, които са подкрепени от данните в сутрешната сводка на украинския генщаб, както и от критиките в Телеграм на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, който този път бълва змии и гущери за загубени от редовната руска армия позиции югозападно от Ивановско (6 километра югозапад-запад от Бахмут). От друга страна, Маляр казва и, че руснаците сриват с артилерия каквото е останало от Бахмут, за да няма по-солидни високи сгради, от които да се изгражда защита.

Оценката на Маляр се подкрепя и от украинския телеграм канал "Бахмутски демон", който се списва от воюващи на терен украински военни. "Положението в града е лошо", пише в съобщение там, с уточнение обаче, че след като руснаците разрушават всичко, няма самите те къде да се крият от украинските обстрели (от фланговете). Има и съобщение, че украинският натиск по фланговете не спира.

ВИДЕО: Битката за Бахмут - кадри "първа ръка" от боевете

Че определено е имало импулс в руските атаки през последното денонощие показват и украинските данни – над 80 руски пехотни атаки по целия фронт, като в Маринка е другото най-горещо място. Там руснаците така и не могат да преминат фронтално и сега отново се мъчат да обкръжат малкото градче по фланговете. От Маринка на практика не е останало нищо - тя е сравнена със земята от руските бомбардировки, но въпреки това руските сили още не могат да преминат, след над година и два месеца боеве

По отношение на Купянск, продължават руските твърдения за успех при Матсюковка (13 километра североизточно от Купянск) и че там руснаците са овладели важен от тактическо естество висок терен. В Луганска област обаче, според руския пропагандист Семьон Пегов при Билохоривка украинците са си върнали някои позиции, но руснаците напредват в горския парк "Серебрянка" - всичко това в околовръст десетина километра от Кремена.

В материал на Reuters се подчертава, че руснаците усилват изграждането на защитни позиции в АЕЦ Запорожие – окопване, миниране, разполагане на артилерийски системи дори в сгради на централата. Има обаче и мнение точно в този материал, че увеличението на руския военен персонал в централата всъщност е и подготовка за отстъпление – всички на едно място, в случай че украинската армия настъпи и има директна опасност от обкръжение на централата и Енергодар.

Рано тази сутрин отново излязоха съобщения в социалните мрежи за взривове в Мариупол. Снощи там беше извършен украински обстрел, като все още се чака по-сигурна информация какво е поразено - първите данни са за голяма руска база в града: Взрив разтърси окупирания Мариупол (ВИДЕО)

И тази нощ в Украйна беше извършена масирана руска въздушна атака – този път с дронове. Според официалното съобщение на украинския генщаб са свалени 20 от 20 ирански дронове-камикадзе "Шахед". Основният удар е бил по Киев, като заради падащи отломки от унищожените дронове има щети в четири района на украинската столица, включително пожар в 10-етажна сграда в район "Дарница". Няма жертви и пострадали. От руска страна има твърдение за поразени военни обекти в Кривой Рог и Николаев - обект с военна техника и военен склад.

Крепостта "Бахмут": Украинците взеха инициативата според руски и украински данни (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес