Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците са свалили поне 5 свои бойни самолета от началото на войната в Украйна (СНИМКИ)

09 октомври 2023, 10:11 часа • 1978 прочитания

От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна руската противовъздушна отбрана е свалила най-малко пет собствени самолета или хеликоптера. За данните от „приятелския огън“ съобщи независимото издание TheInsider.ru.

Свалените самолети през 2022

Информацията гласи, че през 2022 г. има неоспорими доказателства за свалянето на един Су-34М по този начин. Става въпрос за 17 юли в Луганска област, когато екипажът е катапултирал успешно.

През същата година – на 11 септември, е бил свален Су-34 в Крим. Пилотите отново са катапултирали.

Есента на 2023 - приятелският огън се засилва

Останалите три случая са от тази година. На 3 март руснаците сами са свалили свой Су-34 в източната част на Донецка област, като пилотите са се измъкнали.

На 29 септември ПВО на Русия се е „объркало“, че да удари Су-35С в Токмак, Запорожка област. Пилотът е загинал. Самолетът е бил свален с ракета от системата C-300, каквато българското Народно събрание одобри за изпращане в Украйна.

Още: Русия свали свой изтребител с ракети като българските за Украйна: Руски телеграм канали жалят

На 6 октомври пък стана известно, че с „приятелски огън“ е свален Су-35 в Донецка област, като пилотите са катапултирали. Новината съобщи най-напред „Телеграм“ каналът Fighterbomber, свързан с руските военновъздушни сили. А коментарът им гласеше: „При тези темпове на работа на нашата храбра противовъздушна отбрана скоро ще останем без авиация".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес