Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците превзеха украинско село, за което се бият от август 2022 г. (СНИМКА)

09 април 2024, 22:24 часа • 3632 прочитания

Руснаците са успели напълно да превземат село Първомайско, на 11 километра югозападно от Авдеевка. Това съобщиха тази вечер, 9 април, OSINT анализатори от DeepState, работещи с открити данни.

Те отбелязват, че битката за селото на практика продължаваше от август 2022 г. - тоест близо 20 месеца и струваше много и на двете армии.

"Противникът успя да пробие отбраната на 59-и стрелкови батальон (на Украйна - бел.ред.) и напълно окупира Първомайско. (...) Селото се превърна в една от най-горещите точки в тази война и струваше на врага много скъпо.

Още: В очакване на руско настъпление: Зеленски показа укрепленията при Харков (ВИДЕО)

За съжаление немалка цена платиха и нашите защитници, особено момчетата от славната 59-а отделна механизирана бригада, които отчаяно отбраняваха всяко мазе и удържаха отбраната, дори когато бяха в пълно обкръжение. Всеки трябва да види тези кадри, за да разбере какво им е било на нашите войници там", пишат групата анализатори.

И публикуват кадри с руското знаме върху руините на унищоженото от агресора село, в което преди войната са живеели 2000 души.

Още: Без да се взриви: Супертежка авиационна бомба ФАБ-1500 падна в окупирана Украйна (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес